Hoogbejaarde Kuifje trekt nog steeds nieuwe lezers

© ANP
MAARSSEN - Kuifje mag naar zijn geboortejaar 1929 hoogbejaard zijn, ook nu nog trekt de avontuurlijke reporter nieuw publiek, merkt liefhebber en verzamelaar Ton Mackaaij uit Maarssen. De legendarische stripheld, die door zijn metgezel kapitein Haddock amicaal "jonge vriend" wordt genoemd, is vandaag negentig jaar oud geworden.
Posters, beeldjes, boeken en zelfs de glazen waar Mackaaij zijn drankjes in serveert herinneren in zijn huis voortdurend aan de beroemde reeks De avonturen van Kuifje. Kuifje, oorspronkelijk Tintin in het Frans, is al tientallen jaren zijn favoriete stripfiguur. "Als jongen was ik al gek op strips als Donald Duck en Suske & Wiske", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "Als tiener ontdekte ik Kuifje en dat is net wat beter, kwalitatief iets hoger. Als je dat eenmaal doorhebt raak je er verslaafd aan."

ALEEN EEN GOED BEGIN

Tekenaar en scenarist Georges Remi maakte onder zijn pseudoniem Hergé 23 albums over de Brusselse verslaggever Kuifje en zijn hondje Bobbie. Daarvan werden er wereldwijd honderden miljoenen in meer dan zeventig talen verkocht. Tijdens de productie van Kuifje en de Alfa-kunst overleed Hergé en bevroor de jonge held in de tijd. "Dat verhaal is nooit afgemaakt", zegt Mackaaij. "Er is geen plot en er zijn geen tekeningen van de laatste dertig pagina's. Er is alleen maar een goed begin."
Hergé had bepaald dat na zijn dood niemand de stripreeks zou voortzetten en die wens is ingewilligd. Ook de stripbladen die onder de naam Tintin of Kuifje uit werden gebracht verdwenen in de jaren daarna. Kuifje zelf bleef voor altijd een jonge man van hooguit negentien jaar oud.
LEZEN ALS E-BOOK
Kuifje is eigenlijk tijdloos, vindt Mackaaij die ook bestuurslid van het Hergégenootschap is. "Binnen het genootschap merken we dat er nog steeds jong publiek bijkomt. Jongeren lezen minder strips dan vroeger door televisie en ipads. Maar ook bij Kuifje kun je tegenwoordig stripboeken downloaden en lezen als e-book. En dat is razendpopulair, dus het blijft interessant."
Het Hergégenootschap en diverse andere verenigingen in Europa vertegenwoordigen enkele duizenden leden, die jaarlijks tijdschriften uitbrgengen, bijeenkomsten als lezingen organiseren of bijvoorbeeld een filmvoorstelling houden. Dit jubileumjaar wil het Nederlandse genootschap een grote bijeenkomst organiseren in Beeld en Geluid in Hilversum om Kuifjes verjaardag te vieren. Onder voorbehoud staat dat gepland voor zondag 23 juni.
Kuifje is negentig jaar oud

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.