20 jaar cel voor doodschieten broer Utrechtse kroongetuige

© Politie
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Shurandy S. uit Hilversum is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van Reduan B., de broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Er was door het openbaar ministerie 28 jaar cel geëist. Het OM gaat in hoger beroep, omdat de officieren van justitie de opgelegde straf te laag vinden.
S. bekende kort na zijn aanhouding dat hij Reduan B. op 29 maart doodschoot in diens bedrijf in Amsterdam-Noord. Dat was een week nadat bekend werd dat zijn broer, Nabil B., kroongetuige werd in een groot onderzoek van het OM naar een reeks liquidaties in opdracht van de voortvluchtige drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen.
De celstraf valt lager uit omdat S. volgens de rechtbank niet wist dat het om de broer van kroongetuige Nabil B. ging. Het OM noemde de moord eerder meedogenloos en een aanslag op de rechtsstaat. Reduan B. was volgens het OM een hardwerkende ondernemer, die zelf geen enkele connectie had met de georganiseerde misdaad.
KRITIEK OP BEVEILIGING
Nabil B., die zelf verdacht wordt van betrokkenheid bij de zogenoemde vergismoord in Overvecht in 2017, besloot vorig jaar een deal te sluiten met justitie. Zijn familie is boos, omdat het OM na de bekendmaking veel te weinig zou hebben gedaan om hen te beschermen. Nabil B. dreigde toen te stoppen als kroongetuige als dit niet zou verbeteren.   
Deze week kwam naar buiten dat de vermoorde Reduan doodsbang was voor wraak van Ridouan Taghi. Die dreigde eerder al dat iedereen uit de omgeving van Nabil B. zou 'gaan slapen' als hij met justitie zou praten. Volgens De Telegraaf heeft kroongetuige Nabil B. inmiddels verklaard over twaalf liquidaties die in opdracht van Taghi en diens rechterhand, de Utrechter Said Razzouki, zouden zijn uitgevoerd.   

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.