Unieke beelden van Domtoren in de steigers, maar dan een eeuw geleden

© Screenshot uit film van Willy Mullens (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - RTV Utrecht heeft historische beelden ontdekt van de Domtoren in de steigers. Het filmpje is gemaakt door filmpionier Willy Mullens, die in 1917 de Utrechtse binnenstad vastlegde.
Programmamaker Erwin Raasveld ontdekte de bijzondere 'shots' toen hij archiefmateriaal bekeek. "Als je oude beelden van een dorp of stad zoekt, dan begin je bij Willy Mullens", zegt hij. "Het zijn voor zover bekend de eerste bewegende beelden van Utrecht. In dezelfde reeks werd eerder al een filmpje bekend van een tram die onder de Dom door rijdt."

STEIGERWERK

De beelden uit 1917 tonen een glimp van de grote restauratie tussen 1900 en 1930. In het vanzelfsprekend geluidloze filmpje komt eerst de Domkerk in beeld met daarachter de Domtoren waar steigers omheen zijn gebouwd. Vanuit de Zadelstraat zien we dat de andere kant van de toren onbedekt was. De pas vernieuwde, elektrische torenklok staat op ongeveer tien over half een. Daarna volgen nog beelden van het steigerwerk en een gezicht vanaf de Neude.
Domtoren in de steigers, gefilmd in 1917
Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam van het Centraal Museum heeft veel foto's van die periode gezien, maar bewegende beelden kende hij nog niet. Hij is enthousiast over de vondst. "Prachtig! Je ziet bijvoorbeeld dat het onderste deel van de toren, dat als laatste werd gerestaureerd, daar nog in slechte staat is. Vanaf het Domplein zie je het dakje van de torenkosterwoning, die in 1901 is gesloten. Het huisje is later verwijderd, omdat het een paar eeuwen na de bouw aan de Domtoren was toegevoegd."

DOCUMENTAIRE

Bijzonder aan de vondst is dat onze Domtoren op dit moment opnieuw in de steigers staat. De komende jaren wordt het middeleeuwse bouwwerk opnieuw gerestaureerd. De kosten worden geschat op 37 miljoen euro. RTV Utrecht volgt de restauratie onder meer door jaarlijks een documentaire over het werk aan de Domtoren te maken. Eerder zonden we al het eerste en het tweede deel van de serie DocU's uit, met onder meer een unieke blik achter de schermen van het aanbestedingstraject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.