Raad wil opheldering over gesprekken Van Hooijdonk met de premier

© RTV Utrecht
UTRECHT - Diverse partijen in de Utrechtse raad zijn 'not amused' over berichten in de media dat wethouder Lot van Hooijdonk met premier Rutte overlegt over grote mobiliteitsoplossingen in de stad. CDA, VVD, PVV en PvdA wilden vandaag van de wethouder weten hoe concreet die plannen zijn.
Utrecht worstelt al langer met een mobiliteitsprobleem. Het college met daarin GroenLinks, D66 en ChristenUnie wil vooral inzetten op openbaar vervoer, en autoverkeer ontmoedigen. Om dat te bereiken zou er een extra tramlijn naar De Uithof moeten komen. Ook zouden er extra intercitystations moeten worden aangelegd.
Het NRC meldde eerder dat Utrecht, samen met de andere drie grote steden, met de minister-president in gesprek is om extra miljarden voor dit soort projecten los te krijgen. De Utrechtse politieke partijen hebben er geen moeite mee dat er naar extra geld gezocht wordt. Wat ze wel stoort is dat ze niet gekend zijn in de plannen. Ze zijn bang dat ze straks 'bij het kruisje mogen tekenen'. Daarmee bedoelen ze dat ze in een later stadium alleen maar de keus hebben uit één optie, een tram door de binnenstad, bijvoorbeeld.
Wethouder Van Hooijdonk zei in de raad dat het komend gesprek met premier Rutte vooral gaat over alternatieve bekostiging van grote mobiliteitsprojecten. De rijksoverheid heeft onvoldoende middelen beschikbaar, en dus wordt met een schuin oog gekeken naar bijvoorbeeld pensioenfondsen die die middelen wel hebben.
Al decennia is er discussie in de Domstad over het openbaar vervoer. Met name de tramverbinding naar De Uithof zorgt voor veel politieke en maatschappelijk onrust. Plannen voor een tram dwars door de oude binnenstad kostten in het verleden diverse wethouders de kop. Ook waren er veel actiegroepen boos, met name rond de Nobelstraat. Een ondergrondse tram naar De Uithof gaat een veelvoud kosten van de huidige nieuwe tramlijn. Die kost een half miljard. Van Hooijdonk zei heel nadrukkelijk dat er geen plannen zijn voor een metro-achtig transportsysteem in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.