Groot onderzoek naar vervuilde grond

© RTV Utrecht
BILTHOVEN/LEUSDEN - Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV neemt volgende week op 132 locaties in Barneveld en Voorthuizen grondmonsters om vast te stellen of het gebruikte bouwzand op die plekken is vervuild.
Het zand, afkomstig van afvalverwerker Vink uit Barneveld, ligt onder wegen, maar is ook gebruikt in tuinen van nieuwbouwwoningen. Bij de keuring van het bouwzand zijn fouten gemaakt, waardoor er giftige stoffen als styreen en DDT in kunnen zitten.

9000 TON ZAND

Het gaat om een partij zand van ruim 9000 ton. Veruit het meeste bouwzand is gebruikt in Barneveld, maar er is ook geleverd aan bouwers in onder meer Laren (NH), Almelo, Bilthoven en het Leusdense Achterveld. Vink maakte eerder deze week op basis van een eigen ingenieursonderzoek bekend dat het gebruikte zand in Barneveld schoon is. De provincie Gelderland heeft de kwestie bij het Openbaar Ministerie neergelegd.
De onrust over het mogelijk vervuilde zand in achtertuinen duurt al maanden. Barneveld en Voorthuizen hebben daarom samen met de bewoners besloten zelf onderzoek te gaan doen. Het ingenieursbureau gaat diep boren in de grond. Ook wordt zand uit de kruipruimte van zes woningen gehaald. Op twee plekken wordt grondwater omhoog gepompt, hoewel tot nu toe niet is gebleken dat er grondwater vervuild zou zijn, aldus de gemeente. Als blijkt dat het nodig is, wordt het veldonderzoek nog uitgebreid.
Vink heeft behalve in Barneveld ook monsters laten nemen in Apeldoorn en Achterveld. Volgens het bedrijf is nergens te veel styreen of DDT aangetroffen en mocht het zand op grond van het besluit Bodemkwaliteit overal vrij worden gebruikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.