Beste heggenvlechters van Nederland verzamelen zich in Haarzuilens

© Stichting Heg en Landschap
HAARZUILENS - Landgoed Haarzuilens is zondag het decor van het NK heggenvlechten. Bij dit oude ambacht draait het erom om een bestaande heg zo ondoordringbaar mogelijk te maken.
Heggenvlechten wordt in Nederland al eeuwen gedaan, vertelt Lex Roeleveld van de Stichting Heg en Landschap. ''Julius Caesar heeft het er in zijn dagboeken al over in de tijd dat hij in deze contreien oorlog voerde. Het is een van de oudste ambachten ter wereld.''
Het heggenvlechten diende een praktisch doel. Heggen werden zo dicht mogelijk gemaakt om wild en vee buiten te houden, zodat ze de akkers niet kaal zouden vreten. Koeien en schapen werden er juist mee binnengehouden. In de loop der jaren raakten andere methoden in opkomst, zoals prikkeldraad, waarmee het heggenvlechten in vegetelheid raakte.
De enthousiastelingen van Heg en Landschap wilden daar iets aan doen en richtte een heus gilde op. "Een jaar of vijftien zijn we begonnen het ambacht weer op niveau te brengen. Een slager moet niet zijn eigen vlees keuren dus beroepsvlechters uit Engeland keuren ons werk. Als je de proeve van bekwaamheid hebt afgelegd, ben je lid van het gilde."

RACE TEGEN DE KLOK

En welke van die gildeleden de allerbeste vlechter is, wordt zondag duidelijk in Haarzuilens. "Je krijgt zeven meter heg en dat moet je in vijf uur af hebben. Dat lijkt ruim bemeten maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Dan ben je halverwege en ligt de heg goed plat en dan moet je hem nog gaan afwerken en wordt het een race tegen de klok. Het is behoorlijk doorpezen, we gaan niet even lunchen tussendoor."
Wie benieuwd is naar dit oude ambacht is zondag welkom. Er zijn allerlei activiteiten voor kinderen en een cateraar verkoopt streekproducten.
Bob van Beeten in gesprek met Lex Roeleveld van de Stichting Heg en Landschap

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.