Veilig en spectaculair freerunnen in Houten: "Het is voor iedereen"

Luciano (links) met mede-freerunner Francesco.
Luciano (links) met mede-freerunner Francesco. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
HOUTEN - Van het ene naar het andere dak springen, stunts uithalen met behulp van de muur en salto's. Normaal zie je het in een actiefilm, maar de laatste jaren is het steeds groter wordende sport geworden: freerunnen. Maar is dat niet heel gevaarlijk, zulke toeren uithalen? Niet in de Freerun University in Houten, die vandaag feestelijk opent. Daar kan iedereen veilig en toch op een leuke manier zich storten op.... ja, wat eigenlijk? Er is namelijk geen parcours. Mede-oprichter Luciano: "Bij freerunnen ben je volledig vrij."
Enthousiaste freerunners besloten enkele jaren geleden de koppen bij elkaar te steken en een team te vormen, die inmiddels is uitgegroeid tot een organisatie die bijvoorbeeld freerun-evenementen en -workshops organiseert. Het opzetten van eerdere freerunlocaties beviel en leden Luciano en Gaetano besloten de Freerun University op te starten, met hulp van medelid Francesco. Ze willen hiermee iedereen inspireren te bewegen, van kinderen tot volwassenen.
In Houten is de Freerun University geopend
"Wat ons bijzonder maakt, is dat wij focussen op de kwaliteit van de lessen. Wij willen ervoor zorgen dat we meer geven dan een freerunles. Wij willen er echt voor zorgen dat alle kinderen die bij ons komen, verder komen in hun ontwikkeling. Dat is wat ons onderscheidt van anderen", vertelt Luciano. Maar wat is er zo tof aan freerunnen?  "Je bent volledig vrij, je kunt doen wat je zelf wil. Maar het is tegelijkertijd ook toegankelijk voor iedereen. Waardoor je precies op je eigen niveau kan trainen."
De foam zorgt voor een zachte landing.
De foam zorgt voor een zachte landing. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Hijzelf doet het nu zo'n 8 jaar. Waarom koos hij uitgerekend voor freerunnen, in plaats van grotere sporten zoals voetbal of hockey? "Ik heb altijd van bewegen gehouden. Van jongs af aan heb ik al verschillende disciplines geoefend, zoals capoeira en breakdance. Freerunnen en ik was gewoon een match. Het spectaculaire zoals salto's, gecombineerd met de controle. Dat is wat mij het meeste aansprak."
Vrijheid en spektakel genoeg dus, maar het lijkt toch een hele klus om zoiets te kunnen. Luciano vindt dat niet. "Het valt mee. Je bouwt alles op in heel kleine stapjes, vanuit je eigen niveau kun je gaan groeien. Wat wij meegeven in onze lessen in focus. Op het moment dat jij je focust op wat je doet, dan gaat het vanzelf beter. Als je iets doet waar je zeker van bent, dan lukt het. Dat is de beste tip, doen wat je kan en je daarop focussen."
Freerunner Luciano in mid-air.
Freerunner Luciano in mid-air. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Luciano is niet de enige die freerunnen in zijn hart heeft gesloten. De populariteit van de sport groeit, en Luciano schat dat er minimaal 10.000 Nederlandse freerunners zijn. Hoe komt dat? "Freerunning is gewoon supertof! Het heeft zo'n positieve invloed, zowel fysiek als mentaal. Daarom is het een hele mooie discipline waarin je dat goed kunt combineren. Dat is de kracht waarmee het zich onderscheidt van andere sporten. Daarin ren je bijvoorbeeld alleen maar, hier komt er veel meer bij kijken. En de vrijheid spreekt veel kinderen aan", besluit Luciano. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.