Overvecht op de hoogte: een expositie vol verborgen flatverhalen

© Carilijne Pieters
UTRECHT - Wanneer het buiten begint te schemeren, lichten ze stuk voor stuk op: de woonkamers van de Overvechtse portiekflats. En bij elk lichtje hoort een andere bewoner met zijn of haar eigen verhaal. De één heeft gezien hoe de fundamenten van de flat werden gelegd in de jaren zestig. De ander woont er net, het moederland ontvlucht. Fotograaf Carilijne Pieters en journalist Sterre ten Houte de Lange bundelden hun krachten om deze flatverhalen van bewoners in kaart te brengen. Het resultaat: intieme portretten in beeld, tekst en geluid.
"Het kletsen. Dat mis ik het meest", vertelt de 73-jarige Peter. Jarenlang is hij dameskapper geweest en hij bewaart nog altijd zijn roestige schaar in een la. Vanwege zijn broze gezondheid is hij niet langer in staat om te knippen. Zijn handen begonnen te bibberen.
Ook het praten gaat hem niet gemakkelijk af. Met een gulle lach voor de camera poseren daarentegen wel. "Dat vond ik het leukst. En de gezelligheid met de dames, ik heb erg gelachen." Ook vertelt Peter dat hij homoseksueel is. Op straat werd hij uitgescholden voor vuile flikker. Ooit had hij een romantische relatie van een half jaar, maar hij woonde altijd alleen. Het bezoek van de twee dames was dan ook meer dan welkom.

VERHAAL ACHTER DE VOORDEUR

Het duo belt bij iedereen aan die in dezelfde portiek als Carilijne woont, benieuwd naar wat zich achter de voordeur afspeelt. "Deze wijk staat vaak negatief in de aandacht. Criminaliteit, gezondheidsproblemen en armoede. Maar als je inzoomt, kun je verder kijken en kom je bij de menselijke verhalen. Overal vind je dezelfde rituelen, ongeacht wijk of cultuur. Kinderen voorlezen, samen dansen. Iedereen heeft verdriet of toekomstdromen. Wij willen de mensen aan het woord laten, ze een gezicht geven", vertelt Carilijne.
Dit leidde niet alleen tot een bonte verzameling van portretten, maar ook voor meer onderling begrip. Carilijne: "Zo begreep mijn buurvrouw niet waarom het Syrische gezin verderop zo stil is. Zijn ze niet aardig? Willen ze geen contact? Nu begrijpt ze dat dit te maken heeft met een taalbarrière en is ze van plan een taart langs te brengen."
De expositie 'Overvecht op de Hoogte' is tot 15 februari gratis te zien bij het ZIMIHC Theater Stefanus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.