Demonstratie tegen anti-semitisme in Kanaleneiland

© Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Zo'n veertig mensen demonstreerden vanmiddag bij Winkelcentrum Nova in Kanaleneiland vóór verdraagzaamheid en tégen anti-semitisme. De aanleiding was een experiment van een vlogger, die met een keppeltje op bij het winkelcentrum werd uitgescholden.
De organisatoren hadden sympathisanten opgeroepen om ook een keppeltje op te doen. Ze wilden daarmee laten zien dat "iedereen zich in onze stad vrij moet kunnen voelen".
"Het is toch ook normaal om met een keppeltje op te staan", zegt Joachiem Cornielje, voorzitter van de Jonge Socialisten, die de demonstratie organiseerden."Daar provoceer ik niemand mee. Je provoceert toch ook niet op het moment dat je een hoofddoek draagt? Of op het moment dat twee mannen staan te zoenen?"
Toch ging het onlangs mis toen een YouTuber werd uitgescholden toen hij met een keppeltje door Utrecht liep. Op straat in de binnenstad noemde een voorbijganger hem een "vieze homo" en in Kanaleneiland werd hij "kankerjood" genoemd.
Rabbijn Aryeh Heintz, die namens de orthodox-joodse gemeente sprak op de bijeenkomst, verbaast zich er nauwelijks over. "Er zijn plaatsen in Utrecht waar ik niet durf te lopen", zegt hij. "Vaak merk ik het ook niet, maar mijn vrouw wel. Dan word ik nageroepen en uitgescholden. Soms lopen ze ook achter me aan. Het is heel slecht dat je als jood in Utrecht niet vrij kunt rondlopen zonder dat iemand je uitscheld." 
"Mensen hoeven zich niet verborgen te houden", aldus rabbijn Heintz. "We zitten hier niet in 15e-eeuws Spanje of in de Tweede Wereldoorlog. Iedereen moet vrij zijn om zijn eigen geloof te beleven."
Uiteindelijk kwamen zo'n veertig mensen af op de demonstratie in een winderig en druilerig winkelcentrum. "Het weer zat inderdaad niet mee", zegt Joachiem Cornielje, "maar van sommige mensen heb ik gehoord dat ze zich te onveilig voelden om hier te komen. Dat is jammer. Maar ik ben op zich enthousiast over de opkomst. Ik denk dat veertig man toch een duidelijk signaal kunnen afgeven. Dat Utrecht er is voor iedereen en dat je in Utrecht kunt zijn wie je wil."
Demonstratie tegen anti-semitisme Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.