Leerlingen ROC leren in laboratorium over robotkat en andere zorgtechnieken

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Een robotkat kan wonderen doen in de zorg, zegt een docent van het ROC Midden-Nederland. De school opent vandaag de Future Care Labs. Leerlingen leren daar werken met de nieuwste technieken in de zorg voor anderen.
Door de toenemende vergrijzing, steeds meer chronisch zieken en ouderen die langer thuis blijven wonen, volgen de technologische ontwikkelingen in de zorgsector elkaar snel op. Het ROC in Utrecht biedt vanaf vandaag een plek waar leerlingen en professionals de veranderingen kunnen bijhouden.

MECHANISCHE KAT

Een voorbeeld van deze nieuwe technologie is een mechanische kat. Volgens een docent is een aaibaar apparaat een uitkomst. "Ouderen die eenzaam zijn of die vroeger altijd een kat hebben gehad vinden het heel prettig om een robotkat te hebben."
Voor ouderen die moeite hebben met uit bed komen, is er de Quick Up ontwikkeld: een bed waarmee je kunt opstaan met rustgevende muziek en een projectie van een bos bijvoorbeeld. "Dit zorgt ervoor dat iemand een beleving krijgt, mensen met dementie of een delier bijvoorbeeld. Dit maakt de zorg een stuk aangenamer", aldus de docent.
Dit soort ontwikkelingen zullen we in de toekomst steeds meer zien: "Natuurlijk krijgen we nog mensen aan het bed, maar de toekomstige zorgmedewerker heeft andere competenties dan de zorgmedewerker van nu. En daar moeten we als school aandacht aan geven", legt ze uit.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid opent de Future Care Labs vanmiddag.
Minister opent Future Care Labs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.