Caravaggio-wissel in Centraal Museum: Medusa komt voor Graflegging

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - In het Centraal Museum in Utrecht is De Graflegging van Christus omgewisseld voor een ander werk van Caravaggio, de Medusa. Het nieuwe topstuk van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa is vanaf morgen te zien.
De afgelopen vier weken was De graflegging van Christus de grote blikvanger op de Caravaggio-tentoonstelling. Dat schilderij, een bruikleen van het Vaticaan, kon maar vier weken in Utrecht blijven. In plaats daarvan is nu de Medusa opgesteld, die nog te zien zal zijn tot het einde van de tentoonstelling op 24 maart.
Caravaggio schilderde de iconische afbeelding van de Griekse mythologische figuur rond 1596. Medusa was een van de Gorgonen, drie afzichtelijke zussen die ooit heel mooi waren. Omdat ze de woede van de godin Athena over zich afriep, veranderde Medusa's haar in een nest kronkelende slangen. Haar uiterlijk was zo afzichtelijk dat iedereen die haar aankeek versteende.
Caravaggio schilderde twee versies van de mythische figuur. De andere versie is bekender, die hangt in het Uffizi-museum in Florence. De Medusa die nu in Utrecht staat, is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie. Het schilderij was nooit eerder in Nederland.
Op het schild staat Medusa net nadat ze onthoofd is, vertelt de eigenaar van het werk Marcello Zoffili. "Caravaggio probeerde om de gezichtsuitdrukking zo realistisch mogelijk weer te geven. Hij bezocht daarom een aantal executies om precies te kunnen zien hoe iemand reageert wanneer hij onthoofd wordt."
Op de plek van De graflegging van Christus hangt nu een replica. De voorstelling Utrecht, Caravaggio en Europa is een enorm succes voor het Centraal Museum vertelt directeur Marc Grob. "We draaien nu vier weken en we hebben al bijna 40.000 bezoekers gehad. Dat is echt uniek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.