Protest in Vijfheerenlanden: "Misschien moeten we dorpsraden installeren"

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
VIJFHEERENLANDEN - De actiegroep Hogeheerenlanden zit morgen aan tafel met waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van de fusiegemeente Vijfheerenlanden. Het is een gevolg van een actie die een zevental inwoners op nieuwjaarnacht heeft gehouden. Die nacht plaatsten ze schertsende plaatsnaamborden.
Zo toverden ze Meerkerk en Leerdam om tot de plaats Hogeheerenlanden met als provincie Zuid-Holland. De broers Sjaak en Gert Versluis zijn bij de actie betrokken. "Het begon als een ludieke actie", vertelt Sjaak. Toch werd de actie serieuzer omdat ze veel reacties uit de buurt kregen. Ze begonnen ook een petitie die inmiddels ruim 600 keer is ondertekend.

ZORGEN

Sjaak Verluis: "Eigenlijk heeft het alles te maken met zorgen over het gebied waar we wonen. Utrecht heeft een enorm woningcontingent over en die willen ze hier in de polder kwijt." De broers Versluis en hun medestanders vrezen dat er veel meer woningbouw komt nu ze niet meer bij Zuid-Holland maar Utrecht horen.

NIEUWE REGIO

Regionale verschuivingen hebben veel invloed. Dat weet universitair docent Kees Terlouw (Universiteit Utrecht). Hij onderzoekt identiteiten van lokale gemeenschappen. In 2015 leidde dat tot de publicatie van een onderzoek naar gebruik, slijtage en vernieuwing van lokale en regionale identiteiten. Dat onderzoek wordt gebruikt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Kees Terlouw: "Ik denk dat ze in Meerkerk en omgeving Holland zien als de Alblasserwaard en de Molenlanden. Daar lijken ze op, zo willen ze blijven. Zulke acties gaan vaak ook over de angst om de autonomie te verliezen."

GESPREK

"Ze moeten het niet wegwuiven als een flauwe grap ofzo. Als zoveel mensen op onze actie reageren laat dat zien, dat die fusie toch enorm leeft", zegt Sjaak Versluis. De actiegroep wil dat de betrokkenheid van de kernen die eerst onder de gemeente Zederik vielen groot blijft. Zo gaat Versluis morgen het idee om dorpsraden te installeren opperen.
Waarnemend burgemeester Lokker van de gemeente Vijfheerenlanden gaat graag met ze in gesprek. Een woordvoerder laat weten dat ze goed snappen dat inwoners vragen hebben, ook nu de fusie helemaal rond is.
Actiegroep in 'Hogeheerenlanden'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.