RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Inspectie kastanjeboom Wijk: "Er zitten wel holtes in de stam"

1/4
WIJK BIJ DUURSTEDE - In Wijk bij Duurstede is vandaag begonnen met het onderzoek naar de gezondheid van de grote kastanje op de Markt. Het hele plein gaat op de schop; maar of de boom kan blijven is nog maar de vraag.

De kastanjeboom ondergaat een trekproef.


Veel inwoners hopen dat de kastanjeboom kan blijven, maar een eerste inspectie vanochtend stemde niet hoopvol: "Zoals we aan deze kant van de stam kunnen zien zitten er ook holtes in de stam", vertelde boomtechnisch adviseur Bert van Eck. "En dat zou kunnen betekenen dat de boom niet voldoende sterk is om staande te blijven."

Na de eerste trekproef was het oordeel van de boomdeskundige toch voorzichtig hoopvol: "Die boom staat zo vast. Mooi toch", zei Bert van Eck. Vandaag worden meer test gedaan. Dan worden alle verzamelde gegevens verwerkt en pas later valt er een definitief oordeel te vellen.

NIEUWE INRICHTING

De nieuwe inrichting van het plein is door inwoners bedacht. In het ontwerp verdwijnen de stoepen en paaltjes uit het straatbeeld. De bedoeling is dat het plein de uitstraling van begin vorige eeuw krijgt, waarbij de voetganger de ruimte krijgt.


Robert Jan Booij is bij de inspectie van de boom.


Verslaggever Robert Jan Booij was vanochtend in Wijk bij Duurstede.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht