Vergunning aangevraagd voor nieuwe windmolens Houten, buurman Wijk boos

© RTV Utrecht
SCHALKWIJK - De initiatiefnemers van Windpark Goyerbrug hebben een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Houten. Ze willen dat er vier windmolens komen in het buitengebied bij Schalkwijk, die alle Houtense huishoudens van groene stroom voorzien.
Ruben Berendts is elf jaar geleden begonnen met het plan voor een windmolenpark. Hij heeft er vertrouwen in dat de gemeente akkoord gaat met zijn vergunningsaanvraag. "De gemeente heeft aangegeven werk te willen maken van een tweede windpark. Dat is ook nodig om duurzame doelstellingen te halen."

PAST BINNEN WET

Berendts benadrukt dat zijn team veel onderzoek heeft gedaan. "Daaruit blijkt dat het past binnen de kaders van de wet. Dus we hebben er veel vertrouwen in."
De turbines hebben een ashoogte van 166 meter, wat betekent dat de wieken ruim boven de 200 meter zullen uitkomen. Volgens Berendts zijn de windmolens relatief stil in vergelijking met turbines die tien à vijftien jaar geleden op andere plekken in Nederland werden neergezet.

ZORGEN BIJ BUREN

De windmolens moeten komen in het uiterste oosten van de gemeente, tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat is vlakbij de grens met de gemeente Wijk bij Duurstede. Wethouder Hans Marchal gaf eerder al aan dat hij fel tegenstander is van de windmolenplannen.
Hij herhaalt die boodschap vandaag: "Het spel komt nu op de wagen. De Wijkse gemeenteraad heeft zich via een motie in juli duidelijk uitgesproken en heeft ernstige bezwaren. Toen hebben we ook aangedrongen om zorgvuldig om te gaan met draagvlak, juist ook onder de Wijkse inwoners." Marchal zegt nu dat zijn gemeente zich beraadt op vervolgstappen.
Ook omwonenden uit dorpen als 't Goy en Schalkwijk (die vallen onder Houten) uitten eerder hun zorgen tegenover RTV Utrecht. Ze vrezen voor geluidsoverlast en slagschaduw. De gemeente Houten geeft later vandaag een eerste reactie op de vergunningsaanvraag.
Het duurt nog wel even voordat de vier windmolens er staan, zelfs al maakt niemand bezwaar. Ruben Berendts denkt dat de bouw in het meest gunstige geval rond 2020/2021 kan beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.