Longfonds blij met strengere regels houtkachel, maar wil meer

© RTV Utrecht / Annet Schut
AMERSFOORT - Het kabinet wil de belangrijkste schadelijke effecten op de gezondheid door houtkachels beperken. Daarom zullen al vanaf 2020 scherpere Europese uitstoot-eisen voor houtkachels van kracht worden, twee jaar eerder dan gepland.
"Een categorisch verbod van houtstook - zoals sommige mensen willen - is wat mij betreft niet aan de orde", schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.
Verder wil ze mensen bewust maken van de gevolgen van het stoken met houtkachels en komt er een protocol waarmee gemeenten overlast door houtkachels kunnen aanpakken.

PLATFORM

Begin vorig jaar pleitte het Platform Houtrook en Gezondheid er in een brief nog voor het gebruik van open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels terug te dringen. Het platform bestaat uit 23 partijen, waaronder de gemeenten Utrecht en Amersfoort, het RIVM in Bilthoven en het Longfonds in Amersfoort. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is initiatiefnemer van de samenwerking.
Bij het Longfonds zijn ze gematigd tevreden met het besluit: "We zijn blij dat staatssecretaris ziet dat het stoken van hout leidt tot maatschappelijke problemen", aldus een woordvoerder. Maar alleen strengere regels vinden ze niet genoeg: "Voor de 1,2 miljoen mensen in Nederland met een longziekte zijn deze oplossingen niet toereikend. De nadruk ligt nu op voorlichting om beter te stoken. Dat betekent nog steeds uitstoot van schadelijke stoffen."
"Voor de 59 procent van de mensen met COPD (een chronische longziekte) en 64 procent van de mensen met astma betekent dit dat zij regelmatig benauwd blijven door houtrook. Het Longfonds pleit voor het maken van gezonde keuzes voor gezonde lucht en daarom niet op hout te stoken."
"Wij vinden het belangrijk dat het algemeen publiek goed wordt geïnformeerd over de risico's voor hun gezondheid en dat zij worden aangeraden om niet op hout te stoken."
Ongeveer een op de vijf huishoudens heeft een open haard of een kachel. Ongeveer vijftig procent van de mensen geeft aan wel eens last te hebben van een houtkachel of vuurkorf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.