Rechtszaak over Oude Tempel in Soesterberg van start

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - De rechters van de Raad van State buigen zich vandaag over de bouwplannen op Landgoed Oude Tempel in Soesterberg.
De gemeente Soest heeft het bestemmingsplan aangepast voor de komst van 230 tot 300 nieuwe woningen. De raad ging daarmee in 2017 akkoord, maar verschillende partijen willen dat het besluit alsnog ongedaan wordt gemaakt.
Volgens omwonenden gaat door de komst van de woningen belangrijke natuur verloren. Ook voeren ze aan dat het stuk bos op Landgoed Oude Tempel een veelgebruikt recreatiegebied is. "Mensen wandelen hier met de hond en kinderen spelen hier", vertelt omwonende Gerben Stormbroek.
Volgens hem houdt de dreigende bomenkap veel Soesterbergers bezig. "We hebben bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zelfs een politieke partij opgericht, waardoor ik nu zelf ook in de raad zit."
Een petitie over het landgoed is inmiddels meer dan 900 keer ondertekend. Ook Stichting Milieuzorg Zeist e.o. zet alles op alles om de bijzondere natuur op het landgoed te redden. "De buizerd broedt hier, er zitten allerlei spechten, vleermuizen en ook dassen", legt Patrick Greeven van de stichting uit.

GEMEENTE SOEST

Wethouder Nermina Kundic zegt juist in het belang van Soesterberg te handelen. "In ruil voor deze woningen zorgen we op andere plekken in de directe omgeving van Soesterberg juist voor meer natuur", legt ze uit. "Bovendien krijgt Soesterberg extra woningen en inwoners die nodig zijn om basisvoorzieningen in stand te houden."
Volgens raadslid Stormbroek hebben veel Soesterbergers het idee dat de gemeente voor hen beslist en niet met hen. Ook Milieuzorg Zeist vindt de uitleg van de wethouder niet voldoende. Volgens hen is de nieuwe natuur niet te vergelijken met oude natuur. "In de zeventiende eeuw was dit landgoed in het bezit van een broer van Willem III", vertelt Greeven. "Het is dus heel oud bos en dat is uniek op de Heuvelrug."

VERKEER

De verschillende bezwaarmakers hebben allemaal hun eigen redenen om tegen het bestemmingsplan in beroep te gaan. Zo zijn er ook zorgen over de verkeerssituatie. De nieuwe woonwijk wordt namelijk aangesloten op de Oude Tempellaan, waardoor het verkeer op die weg flink zal toenemen.
Volgens John Versteege is de geplande verkeerssituatie onveilig. "Tijdens de ochtendspits rijden hier volgens de gemeente straks 2000 voertuigen", vertelt Versteege. Omdat er ook een basisschool aan de laan ligt is dat volgens hem vragen om problemen. "Ik kan me niet voorstellen dat dat met alle kleine kinderen die hier op de fiets rijden geen ongelukken gaat geven."
Vandaag zullen de rechters de betrokken partijen ondervragen over de situatie. De uitspraak van de Raad van State wordt pas in het voorjaar verwacht.
Omwonenden vrezen woningbouw op Landgoed Oude Tempel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.