RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Skiles geven in extreme weersomstandigheden: "Het is net alsof je off-piste gaat"

1/2
UTRECHT - Een beetje sneeuwstorm houdt de gemiddelde wintersporter niet tegen. Lars Kemp uit Utrecht kan erover meepraten. Hij is voor het eerst in zijn leven als skileraar aan het werk in het Oostenrijkse Zell am See, waar de weersomstandigheden momenteel vrij heftig zijn. "Het is goed opletten, maar daardoor ook wel erg uitdagend."

Dorpen zijn afgesloten, op veel wegen is veel overlast en de bekende 'Fernpas' in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is afgesloten voor het verkeer. Bomen vallen soms om en er is lawinegevaar. Toch komen er nog genoeg Nederlanders naar de Oostenrijkse skigebieden, merkt Lars.

"We hebben wel gemerkt dat het iets rustiger is. Normaal gesproken komen mensen aan op zondag en maandag, maar vorige week en de week daarvoor kwamen mensen toch vaker op dinsdag en woensdag aan. Er zijn dagen geweest dat het ontzettend rustig was, waarop we het niet verwachtten. Dat had er alles mee te maken dat het moeilijk was om hier te komen. Veel mensen kozen ervoor om toch nog ergens een nachtje te overbruggen voordat ze het gebied konden bereiken."

Het is dus oppassen geblazen. Off-piste gaan is in normale weersomstandigheden al niet verstandig, maar "nu echt off-limits", vertelt Lars. "Er wordt ook geadviseerd om sommige delen van de skigebieden te vermijden."

Tegelijkertijd is het voor een gevorderde skiŽr als Lars ook wel een mooie uitdaging om in deze omstandigheden te skiŽn. "Het is wel gaaf als er meer sneeuw op de piste ligt. Als je kunt skiŽn tijdens een dagje vrij, ligt er gerust 30 centimeter sneeuw. Dat is net alsof je off-piste aan het skiŽn bent."

De komende dagen zal naar verwachting de zon wat meer gaan schijnen in de skigebieden in Oostenrijk.

 "Het is net alsof je off-piste aan het skiŽn bent." | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Nieuwsoverzicht