RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meeste Houtenaren laten fiets thuis, ondanks titel 'Fietsstad'

HOUTEN - Houten is vandaag exact een jaar de Fietsstad van Nederland. Maar twee derde van de Houtenaren laat de tweewieler nog gewoon thuis. Dat meldt de lokale Fietsersbond.

Volgens de belangenvereniging moet de gemeente nog flink aan de bak met een campagne. "Het blijkt dat veel Houtenaren toch vaak de auto pakken als zij een boodschap gaan doen. Ook vrij veel scholieren worden gebracht door hun ouders. Dat moet anders", zegt Johan Jol van de Fietsersbond.

BELANGSTELLING

Toch is er in Houten ook veel belangstelling voor de fiets, stelt fietsambassadeur André Botermans van de gemeente. "2018 was een recordjaar met meer dan dertig werkbezoeken en bij elkaar meer dan vijfhonderd mensen die ik te gast heb gehad bij mij presentaties en rondleidingen."

Volgens Botermans zijn het voornamelijk stedenbouwkundigen, architecten, geleerden en studenten die willen zien hoe Houten is opgebouwd. Toen de plaats zo'n halve eeuw geleden werd ontworpen, was het motto dat de fiets altijd voorrang kreeg. Volgens hem is dat in tijden van dichtslibbende en steeds drukker wordende wegen een goede beslissing geweest.

"Fietsen is een heel actueel onderwerp, niet alleen in de stedenbouw en verkeerskunde, maar ook voor wat betreft het milieu speelt er een hoop. De fileproblematiek speelt daarbij een rol, dus de fiets staat vol in de belangstelling", aldus Botermans.

VERBETERPUNTEN

Maar inwoners van Houten zijn dus minder belangstellend, zo blijkt uit de cijfers. Er valt ook nog veel te winnen buiten de rondweg, meent de Fietsersbond. "Bijvoorbeeld door de fietspaden in het buitengebied te verbeteren. Maar ook op de routes naar Odijk en Bunnik willen we een vrijliggend fietspad, zodat fietsers hun bestemming snel en veilig kunnen bereiken."

De fietsambassadeur zegt hard te werken aan de kritische punten. De gemeente staat dan ook open voor suggesties. Zo kunnen bewoners tijdens het nationale fietscongres plannen indienen om het fietsen in Houten te stimuleren. Een van de suggesties is om de Ronde van Utrecht op 23 juni door Houten te laten gaan. "Het idee is dan om fietsers over de rondweg te laten fietsen en die voor auto's af te sluiten."

In 2020 wordt een nieuwe fietsstad van Nederland verkozen. De gemeente Veenendaal, die het in 2018 tegenover Houten moest afleggen, heeft aangegeven om opnieuw een gooi te doen naar de prestigieuze titel.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -