Jaap (60) uit Soest heeft na dit weekend alle Europese marathons gelopen

© Jaap van den Berg privéarchief
SOEST - Met nog één editie te gaan, heeft Jaap van den Berg (60) uit Soest na aankomend weekend een indrukwekkende prestatie op zijn naam gezet: alle Europese marathons lopen. Alleen de marathon van Vaticaanstad ligt nog in het verschiet.
"De marathon in Vaticaanstad wordt mijn 55e land van Europa, ik heb dan alle Europese landen gehad en daar ben ik heel trots op", vertelt Jaap. "Ik ben dan ook de eerste Nederlander die in alle Europese landen een marathon heeft gelopen."
Jaap's eerste marathon in 1983.
Jaap's eerste marathon in 1983. © Jaap van den Berg privéarchief
De Soestenaar liep zijn eerste marathon in 1983. "Dat was in Amsterdam. Daarna kreeg ik het virus te pakken en inmiddels heb ik er 126 gelopen. De voldoening haal ik uit het lopen door de natuur. Nederland is prachtig, maar ik heb als kleine jongen altijd al de wereld willen zien, dus daar komt het vandaan."

VOORBEREIDING

Jaap bereidt zich nog steeds voor elke marathon voor. Toch is er door de loop der jaren wel wat veranderd. "Vroeger trainde ik vijf keer per week, nu drie tot vier keer, samen met m'n vrouw. Dat hardlopen is een beetje de rode draad door ons leven."
Na Vaticaanstad staat de marathon van Palestina op het programma. Dat wordt dan het tachtigste land dat hij kan toevoegen aan de lijst. "25 jaar geleden liep ik die marathons nog op tijd, maar dat is voorbij. Nu is het rustigaan trainen en na afloop rustig uitlopen. Ik kijk altijd nog wel naar limieten en kom altijd ruim op tijd binnen, maar een marathon winnen zal ik nooit doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.