Nationaal politielab voor kunstmatige intelligentie geopend in Utrecht

© Hoboton Stock Exchange / Politie
UTRECHT - De politie zet nog eens vier promovendi in om onderzoek te doen naar kunstmatige intelligentie (AI) die het politiewerk kan ondersteunen. Bij de Universiteit Utrecht wordt daarvoor vandaag het Nationaal Politielab AI geopend.
De promovendi zijn in dienst van de politie en worden gekoppeld aan ervaren politiemensen. Volgens de politie neemt de hoeveelheid data binnen de samenleving enorm toe.

PRAKTIJK

"Wat we eigenlijk willen, is dat machines delen van ons denk- en doewerk kunnen overnemen", zegt Floris Bex van het Nationaal Politielab AI. "Een mooi voorbeeld is het opsporen van het gezicht van een bepaalde verdachte in een urenlange video-opname. Dat kun je door mensen laten doen, maar je kunt het ook door een computer laten doen. Die kan dat net zo goed en dan hoef je er geen mensen op te zetten."
Ook bij aangiftes kan kunstmatige intelligentie ingezet worden. "In de toekomst willen we een systeem dat alvast de eerste vragen stelt en mensen doorverwijst naar het juiste virtuele loket."

JONGE ONDERZOEKERS

Het lab wordt ook opgezet om jonge mensen te enthousiasmeren en in Nederland te houden. "De hele goede jonge onderzoekers gaan allemaal naar Amerika en Google, de Chinezen zijn hard aan de weg aan het timmeren, dus wij willen graag enthousiaste jonge onderzoekers hier houden", aldus Bex.
Vanuit het buitenland is er interesse voor de aandacht voor kunstmatige intelligentie. "We hebben al van Scotland Yard en Interpol te horen gekregen dat de Nederlandse politie vooroploopt voor wat betreft de inzet van kunstmatige intelligentie en de samenwerking met de wetenschap. Dus dat is heel bijzonder."

TOEPASBAARHEID

De toepassingen die de politie wil inzetten, moeten overigens wel goed uit te leggen zijn aan burgers en de rechter. Aan universiteiten is daarom gevraagd onderzoek te doen naar onder meer de juridische en ethische impact.
Kunstmatige intelligentie wordt overigens nu al gebruikt door de politie. "Bijvoorbeeld om bepaalde data op te zoeken of bij de opsporing van kinderporno. Maar achter de schermen van het aangifteproces wordt het al gebruikt om de verwerkers te ondersteunen."
Vorig jaar gingen er al drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam aan de slag voor het zogenoemde Politielab Data Science in de hoofdstad.
Nationaal politielab voor kunstmatige intelligentie in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.