Advocaten in actie tegen bezuinigingen sociale advocatuur

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Advocaten in Utrecht en andere steden in het land hebben vandaag actie gevoerd bij de rechtbanken. Ze protesteren tegen de plannen voor de veranderingen in de gesubsidieerde rechtsbijstand. De minister wil die subsidie flink terugschroeven en dat stuit de advocaten tegen de borst.
Wanneer iemand met een kleine portemonnee juridische bijstand wil, is daar vanuit de overheid geld voor beschikbaar. Die persoon moet aan een aantal voorwaarden voldoen, om gebruik te maken van deze 'sociale advocatuur'. De advocaat krijgt dan vanuit dat potje een vergoeding voor het werk. Maar dat geld wil het ministerie nu verder inperken.

POORTWACHTER

Daarnaast wil de minister ook de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor rechtsbijstand verscherpen. Daar zijn de advocaten verbolgen over. "De minister wil dat er een soort poortwachter komt, die gaat kijken of mensen wel een advocaat nodig hebben", zegt één van de advocaten die vanmorgen op de stoep van de Utrechtse rechtbank haar ongenoegen uit. "Ik denk dat het allemaal veel duurder is, zo'n stelsel, dan dat het nu is."
Om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen, kwamen vanmorgen zo'n vijftig advocaten samen bij de rechtbank in Utrecht. In toga. Met spandoeken met teksten als 'Zonder rechtshulp, geen rechtsstaat' hoopten ze de minister ervan te overtuigen dat bezuinigen op de sociale advocatuur een fout zou zijn.
Advocaten in actie tegen bezuinigingen sociale advocatuur
Volgens de actievoerende advocaten heeft de minister een heel verkeerd beeld van de sociale advocatuur en denkt hij dat de advocaten aansturen op veel rechtszaken. Maar het tegendeel is waar, zeggen de advocaten. "De minister ziet niet dat wij niet altijd procederen. Wij lossen ook heel veel op met buurtteams, met de gemeenten, we gaan op gesprek. We zijn niet altijd aan het procederen."
De actie duurde van 8.45 uur tot 9.15 uur. De rechtszaken die om 9.00 uur zouden beginnen zijn daardoor een kwartier vertraagd.
Advocaten in toga protesteren tegen de plannen van de minister
Advocaten in toga protesteren tegen de plannen van de minister © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.