Topoverleg tussen vier grote steden en Rutte: geen extra geld, wel veel goede bedoelingen

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen
UTRECHT - Het leverde weinig concreets op, maar het was wél een bijzonder overleg vandaag in Den Haag. Daar gingen minister-president Rutte en ministers Ollongren en Van Nieuwenhuizen om tafel met burgemeesters en wethouders van de vier grote steden, waaronder Utrecht. Uitkomst is dat het Rijk en de steden hebben afgesproken om samen op zoek te gaan naar geld om de mobiliteit in en rondom de steden te verbeteren.
Voordat er extra woningbouw mogelijk is, willen de steden dat de bereikbaarheid wordt aangepakt. Het Rijk en de grote steden willen de komende 20 jaar 500.000 extra woningen bouwen, waarvan er 100.000 in Utrecht moeten komen.
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure was vandaag bij de vergadering in Den Haag en vat het probleem van de steden samen: "We zien dat we echt het maximale eruit moeten halen om woningen te bouwen, en dat willen we ook en we hebben er de ruimte voor. Maar als we dat allemaal binnenstedelijk doen dan lopen we tegen de randen aan van dat mensen ook moeten kunnen bewegen, of dat nou op de fiets is of met de bus of met de tram."
Utrechtse wethouder Klaas Verschuure over topoverleg G4 met Rijk

'GELD IS ER NIET'

Kortom, de bereikbaarheid van steden als Utrecht moet verbeteren. Anders wonen Utrechters straks in een nieuw huis dat ze niet kunnen verlaten omdat het verkeer muurvast staat. Onduidelijk is alleen wie er moet gaan betalen voor de verbetering van de mobiliteit. Verschuuren: "We weten op dit moment dat het geld er niet is."
En dat gebrek aan geld vinden de steden maar wat vervelend, aldus hoogleraar Bert van Wee van de TU Delft vanochtend op NPO Radio 1: "De steden maken zich zorgen over het feit dat er tot 2030 sowieso geen geld is voor extra transportinfrastructuur. Ze hebben allerlei ambities en willen graag geregeld zien dat daar geld voor is, met name voor het openbaar vervoer."

AFSPRAKEN

Vandaag is daarom afgesproken dat de ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat, Algemene Zaken en Financiën nu samen met de vier grote steden op zoek gaan naar nieuwe manieren om de grote mobiliteitsprojecten te betalen. Dat kan bijvoorbeeld door te kijken of bedrijven of investeerders de portemonnee willen trekken.

GELD UIT GEMEENTEFONDS

Ook was er nog een tweede punt waarover de steden vandaag hebben overlegd met Rutte, Ollongren en Van Nieuwenhuizen. De grote steden hopen op een verandering op de manier waarop zij geld krijgen uit het gemeentefonds van het Rijk.
Nu is het zo dat als een gemeente zelf meer onroerendezaakbelasting (ozb) ophaalt, de gemeente minder geld van het gemeentefonds krijgt. De grote steden vinden dit een beetje oneerlijk. Als de steden hierin hun zin krijgen, levert dit Utrecht miljoenen op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.