Kou op komst: "Volgende week mogelijk eerste waaghalzen op ijs"

Eerste schaatsers op het Leersumse Veld in 2018.
Eerste schaatsers op het Leersumse Veld in 2018. © RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
UTRECHT - De weerkaarten zijn steeds duidelijker: het wordt winter. Vanaf vrijdag is het tijd voor ijskrabbers, mutsen en handschoenen. Ook kunnen de schaatsen voorzichtig uit het vet worden gehaald.
"Op basis van de huidige berekeningen zal het mij niet verbazen als we in de loop van volgende week de eerste waaghalzen op ijs zien op ondiep water", zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.
Donderdagavond klaart het op en gaat het 's nachts een graad of 2 vriezen. Vrijdag blijft het vervolgens droog en is er soms wat zon. 's Middags is het een graad of 4. In het weekend wordt het nog wat kouder met 's nachts -3 tot -5 graden en overdag 2 of 3 graden. De wind is zwak of matig. Neerslag wordt nauwelijks verwacht.
Ook in de nieuwe week is het koud met vroege ochtendtemperaturen rond -5 graden. Overdag is het meestal 2 tot 4 graden. "Zorg dat de muts en handschoenen binnen handbereik liggen", aldus Weerplaza. 
De matige nachtvorst houdt mogelijk aan tot het einde van januari. Als het kwik ook overdag onder 0 blijft, wordt gesproken over ijsdagen. De kans daarop is dieper landinwaarts vooralsnog zo'n 20 tot 30 procent.
In de eerste en tweede week van februari ziet Weerplaza nog steeds een kouder weerbeeld dan normaal. Mogelijk blijft het dus nog wel even winters.
De sneeuwkansen zijn de komende tijd volgens de meeste modellen gering: tussen de 10 en 20 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.