Molenaar stilgelegde Cabauwse molen baalt: "alsof er iets met je kindje is"

Erik Stoop baalt: de wieken van zijn molen liggen voorlopig stil.
Erik Stoop baalt: de wieken van zijn molen liggen voorlopig stil. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
CABAUW - Het is een typisch Hollands gezicht. Een weids, groen landschap met koeien en molens. Maar toch klopt er iets niet in de weilanden bij het dorp Cabauw. Ondanks dat er een stevige, koude wind waait, liggen de wieken van de historische Middelste Molen stil. Er moet eerst stevig onderhoud plaatsvinden, voordat de molen weer in beweging komt. En dat is moeilijk voor Erik Stoop, die al een kwart eeuw de molenaar is. "Het is alsof er iets met je kindje is."
Stoop en de molen zijn sinds 25 jaar onafscheidelijk. Zijn functie is nu voornamelijk ceremonieel: de molen werd buiten werking gesteld in 1990. Maar dit is wel de eerste keer voor Stoop dat de wieken van zijn molen verplicht stilliggen. Het Utrechts Landschap besloot dat na grondig onderzoek, dat uitwees dat het laten draaien van de wieken een 'onaanvaardbaar risico' zou geven.
Een scheur in de roeden van de Cabauwse molen.
Een scheur in de roeden van de Cabauwse molen. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Stoop legt uit waar de problemen liggen. "Met name de roeden (de ijzeren balken voor de wieken) zijn zo slecht geworden dat we ze stil hebben moeten zetten, omdat we anders bang zijn dat alles naar beneden komt. Ook dreigt de fundering eraan te gaan en zitten in het hout een heleboel bonte knaagkevers. Die knagen langzaam de hele molen weg. Het bovenhuis is aan het verzakken, waardoor daar ook technisch een heleboel aan moet gebeuren."
Er wordt geschat dat er ongeveer 300.000 euro nodig is voor alle herstelwerkzaamheden. Geld dat niet zomaar voor het oprapen ligt, ook niet voor molenaar Stoop en het Utrechts Landschap. "Het is natuurlijk een kwestie hoe je dat bedrag bij elkaar moet krijgen. Dan denken we aan de provincie, en voor de rest heel veel particuliere initiatieven. Er gaat bijvoorbeeld een crowdfunding komen, om op die manier wat geld bij elkaar te krijgen." Het Utrechts Landschap denkt nog na over hoe de drie ton precies bij elkaar moet komen.
Verzakking van de molen heeft tot grote scheuren in de grond geleid.
Verzakking van de molen heeft tot grote scheuren in de grond geleid. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
De molen heeft zijn functie van vroeger verloren en verkeert nu in slechte staat, maar slopen kan echt niet, zegt Stoop. "Je kan natuurlijk helemaal niet deze molen platgooien! Het is historisch, en dat moeten we handhaven. Bovendien, als je hier als bezoeker bent: wat is er mooier dan een draaiende molen in zo'n fantastische omgeving?"
Voorlopig blijven de wieken nog wel even stil. Als de geldkwestie rond is, moet er namelijk nog intensief worden geklust voordat de molen weer kan gaan draaien. Voor Stoop is het lastig. "Het gaat helaas nog een hele tijd duren. Dat hij nu stilstaat, voelt alsof er iets met je kindje is. Je geeft er 25 jaar je ziel en zaligheid aan, en dan gebeurt dit en dat is heel vervelend."
Een molen in Lopikerwaard is per direct stilgezet, de molenaar baalt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.