Pegida-demonstratie eindigt met ravage in Zuilen

Na de demonstratie sloegen rondrennende jongeren tientallen autoruiten in
Na de demonstratie sloegen rondrennende jongeren tientallen autoruiten in © Koen Laureij
UTRECHT - Na een demonstratie van anti-islambeweging Pegida in de Utrechtse wijk Zuilen hebben relschoppers een spoor van vernieling achtergelaten. Tientallen ruiten en spiegels van geparkeerde auto's zijn ingeslagen.
Pegida demonstreerde vanaf 20.00 uur bij de Abi Bakr Issidik-moskee aan de Berlagestraat. De Pegida-aanhangers waren afgeschermd door een grote politiemacht. Ze lieten een anti-islamfilm zien, die voor omstanders niet zichtbaar was, omdat de omgeving met dichte hekken was afgezet.
Vernielingen na Pegida-protest in Zuilen
Tegen het einde van de demonstratie werd het onrustig. Rondom de moskee verzamelde zich een groep met vooral jongeren. Volgens een fotograaf ter plekke werden stenen naar de politie gegooid. Drie mensen zijn opgepakt voor geweld tegen en belediging van agenten.
De Pegida-aanhangers zijn na de demonstratie weggegaan. Tot een confrontatie met tegenstanders kwam het niet. Toch ging het daarna mis. De groep jongeren trok de wijk Zuilen in en richtte daar een spoor van vernieling aan. Onder meer op de Marconistraat, de Amsterdamsestraatweg en de F. Koolhovenstraat sneuvelden velen autoruiten.
Volgens omstanders ging het heel snel. De groep was binnen een minuut de straat door, met de politie erachteraan. Toen ze weg waren, werd de schade zichtbaar. Op veel plekken hingen spiegels nog half aan de auto en lag glas verspreid op straat.
De politie inventariseert de schade
De politie inventariseert de schade © Koen Laureij
Veel bewoners zijn daarna naar buiten gegaan om de kapotte ramen dicht te maken met vuilniszakken en de scherven uit hun auto te vegen.
Aanhouding bij Pegida-demonstratie in Utrechtse wijk Zuilen
Aanhouding bij Pegida-demonstratie in Utrechtse wijk Zuilen © Koen Laureij
Onrustig in Utrecht bij Pegida-demonstratie
Onrustig in Utrecht bij Pegida-demonstratie © Koen Laureij
Buurtbewoner Fred Siebelink van Bingo FM over de ravage in de wijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.