Nibud: stijgende kosten maar ook meer koopkracht in 2019

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een verhoogde zorgpremie, de btw-verhoging en de energierekening die duurder is geworden. Het lijkt misschien niet zo, maar toch gaan we erop vooruit in 2019. Dat blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).
"Prijsstijgingen vallen meer op. Maar dit jaar dalen de inkomstenbelastingen en stijgen de brutolonen, de uitkeringen én de toeslagen. Hierdoor houden de meeste huishoudens meer geld over dan vorig jaar", aldus directeur Arjan Vliegenthart.

KOOPKRACHT

Voor de meeste huishoudens stijgt de koopkracht met een paar tientjes per maand. Zo kan het gaan om een paar euro's maar bij een enkeling gaat het om bijvoorbeeld 131 euro. Om het nog even in procenten uit te drukken gaat het om koopkrachtveranderingen van -0,8 tot + 2,7 procent.
Bij de berekening van nieuwste cijfers is het Nibud uitgegaan van een inflatiecijfer van 2,4 procent. In dit percentage zijn ook de hogere energierekening, de btw-verhoging en de stijging van de lokale lasten verwerkt.
Nibud: stijgende kosten maar ook meer koopkracht in 2019

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.