RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Utrechtse journalist mogelijk uit Turkije gezet om eerdere relatie met Syriër'

UTRECHT - De uitzetting van Ans Boersma uit Turkije heeft mogelijk te maken met de relatie die ze tot de zomer van 2015 had met een SyriŽr die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd.

Dat denkt de Utrechtse journaliste zelf, laat de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad weten in een verklaring op de website van de krant. De ex zou zijn aangehouden omdat hij lid was geweest van een Syrische terreurorganisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt de Turkije-correspondente als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, meldde een woordvoerster van het OM.

De woordvoerster zei dat Boersma op Schiphol, waar ze†vanochtend aankwam, niet is aangehouden. Ze wilde niet zeggen of de journaliste is verhoord. Ook wil ze niet kwijt om welk terreuronderzoek het gaat.

OPHELDERING

Niet alleen Turkije, maar ook het kabinet heeft wat uit te leggen over de uitzetting van de journaliste, vindt de Tweede Kamer. Vrijwel alle partijen eisen zo snel mogelijk opheldering. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) moet de Turkse ambassadeur in Nederland op het matje roepen, vinden ze.

Als Turkije zonder enige aanleiding een 'verdediger van het vrije woord' blijkt te† hebben weggestuurd, dan is dat onacceptabel en dat zou Blok Turkije ook te verstaan moeten geven. De Kamer heeft de indruk dat de uitzetting een politiek besluit is. Boersma lijkt immers voor dit jaar gewoon over een werkvergunning te hebben beschikt.

De Kamer vindt dat Blok alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat Boersma kan terugkeren als ze niets blijkt te hebben misdaan. De minister zou verder Nederlandse en andere buitenlandse journalisten in Turkije moeten ondersteunen. Wat D66 betreft moet Blok ook in Europees verband zijn Turkse collega aanspreken op deze gang van zaken.

Boersma werkt sinds februari 2017 voor Het Financieele Dagblad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht