Babyboom bij konijnenopvang in Soest

© Caspar Huurdeman
SOEST - De konijnen- en knaagdierenopvang in Soest zit met een konijnenoverschot. Totaal onverwacht kwamen er meerdere gedumpte konijnen binnen. Veel van hen bleken ook nog eens zwanger, met een babyboom tot gevolg. De opvang is daarom dringend op zoek naar geschikte nieuwe baasjes.
In totaal verblijven er in Konijnen- en knaagdierenopvang Eemland 36 konijnen. Een groot deel daarvan werd in de opvang geboren, omdat een groot aantal voedsters al zwanger was. Waarschijnlijk zijn er zelfs nog meer babykonijntjes op komst.

VONDELINGEN

Een groot deel van de dieren werd niet naar de opvang gebracht, maar liep rond in het wild. "Nog steeds denken veel mensen dat hun konijn beter af is in het weiland of in een bos", legt dierverzorger Luciënne Schuyt uit. "In de zomer zouden ze dat nog wel even volhouden, maar in de winter niet."
Bovendien zijn tamme konijnen vaak opvallend van kleur. "Een konijn met veel wit wordt zeker opgegeten door roofdieren", vertelt Schuyt.

VERWACHTINGEN

Volgens de medewerkers van de opvang zijn er veel verkeerde verwachtingen van konijnen. "Kinderen willen ze graag vasthouden en knuffelen", vertelt Schuyt. "Maar de meeste konijnen houden daar niet van. "Daardoor eindigen veel konijnen in een hok achterin de tuin, of hier in de opvang."
Toch is een konijn, volgens Schuyt, een heel leuk huisdier. "Je kunt wel spelen met een konijn", legt ze uit. "Geef ze een kartonnen doos met gaten, of leer ze over een hekje springen."

NOOIT ALLEEN

Als er gezinnen komen om een konijntje te adopteren, dan moet Schuyt vaak nog veel uitleggen. "Gelukkig weten wel steeds meer mensen dat je een konijn niet alleen in een hok moet stoppen." Dat is volgens haar een hele overwinning.
De tekst gaat onder de foto verder.
Het is druk bij de konijnenopvang in Soest.
Het is druk bij de konijnenopvang in Soest. © Caspar Huurdeman
Bij het koppelen van twee konijnen moet je wel goed opletten. "Je moet altijd een mannetje en een vrouwtje combineren, maar dan moet het mannetje wel gecastreerd zijn", vertelt Schuyt. "Anders heb je steeds meer konijnen."

BABYBOOM

Konijnen kunnen zich razendsnel voortplanten. "Als ze binnen leven fokken ze gewoon de hele winter door", legt Schuyt uit. "En zodra de jongen uit de moeder zijn, kan ze weer gedekt worden."
De tekst gaat onder de foto verder.
Babyboom bij konijnenopvang in Soest, baasjes gezocht.
Babyboom bij konijnenopvang in Soest, baasjes gezocht. © Caspar Huurdeman
Waarschijnlijk hebben de eigenaren van de gedumpte konijnen de voortplanting onderschat. "Je hoeft ze maar heel even bij elkaar te zetten en het is al raak", waarschuwt Schuyt. "Konijnen hoeven niet eerst kennis te maken, dus zorg dat je in ieder geval het mannetje castreert."
Waarschijnlijk hebben de eigenaren de voorplanting van konijnen onderschat.
Waarschijnlijk hebben de eigenaren de voorplanting van konijnen onderschat. © Caspar Huurdeman
Babyboom van konijntjes in opvang in Soest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.