Nog steeds geen kapvergunning Leersumse bomenrij, ondanks vallende bomen

Grondeigenaar Maarten Stratenus.
Grondeigenaar Maarten Stratenus. © RTV Utrecht
LEERSUM - Een rij bomen in Leersum is nog altijd niet gekapt, terwijl dit wel had gemoeten. Het gaat om 680 bomen op de Broekhuizerlaan, een bekende weg naar landgoed Broekhuizen.
Vorig jaar maart werd al geconstateerd dat bijna alle bomen ziek zijn. Inmiddels zijn al meerdere bomen tijdens harde wind afgebroken omdat ze rot zijn van binnen.
Het is toch wel mijn ergste nachtmerrie dat het een keertje niet goed afloopt
Grondeigenaar Maarten Stratenus
"Een paar jaar geleden nog viel tijdens een novemberstorm deze top naar beneden", vertelt grondeigenaar Maarten Stratenus, kijkend naar een van de bomen in de laan. Precies op dat moment reed er een auto langs. "Gelukkig is dat goed afgelopen, maar het is toch wel mijn ergste nachtmerrie dat het een keertje niet goed afloopt."

ROTTEN

"Je ziet bij veel bomen grote holtes. Het is nu heel regenachtig, dus dan komt er water in en dat gaat rotten. Het gevaar is dan groot dat zo'n boom afbreekt", legt beheerder Wouter Delforterie uit.
Bomen kunnen gaan rotten en lopen het risico om te vallen.
Bomen kunnen gaan rotten en lopen het risico om te vallen. © RTV Utrecht
De gemeente zegt dat een kapvergunning niet zomaar gegeven kan worden, omdat de Broekhuizerlaan een monumentale status heeft. "Mensen in Leersum en de Utrechtse Heuvelrug zijn natuurlijk ook heel erg aan gehecht aan de bomen en je moet er wel zorgvuldig mee omgaan", aldus wethouder Chantal Broekhuis.
Monumentale rij bomen in Leersum nog steeds niet gekapt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.