Einde van tijdperk voor Christelijke Plattelands Jongeren De Ronde Venen

© CPJ De Ronde Venen
DE RONDE VENEN - Er komt een einde aan een tijdperk: de Christelijke Plattelands Jongeren (CPJ) De Ronde Venen houdt na dit weekend op te bestaan. De CPJ begon zeventig jaar geleden en was jaren geleden een bloeiende club met zestig leden. Tegenwoordig is er volgens de leden van toen bij jongeren geen animo meer om lid te worden.
"We hadden toen natuurlijk geen sociale media, dus je moest op de een of andere manier met elkaar gezellige dingen en dat deed je via de club", vertelt Sandra van der Maat uit Mijdrecht over de tijd dat zij lid werd. Sandra was 16 jaar toen ze zich 25 jaar geleden aansloot bij de CPJ in De Ronde Venen. De groep ging stappen en organiseerde schuurfeesten.

ACTIVITEITEN

Het was voor de jongeren dé plek om elkaar te ontmoeten en samen wat te ondernemen. "Elk weekend gingen we een weekend weg, bijvoorbeeld naar een huisje van Center Parks of naar een kampeerboerderij. Maar we gingen ook mountainbiken, raften in Zoetermeer en abseilen in Limburg."
Sandra koestert warme herinneringen aan de CPJ De Ronde Venen. Tijdens, maar ook na haar jeugd was de club heel belangrijk voor haar. Ze gaat nu nog steeds om met de mensen die ze daar heeft ontmoet.
"Het zijn natuurlijk mensen uit voornamelijk De Ronde Venen geweest en daar zijn bijvoorbeeld ook relaties uit ontstaan. Nog steeds is dat een grote vriendengroep", aldus Sandra.

PLATTELANDSJONGEREN

Plattelandsjongeren.nl in Utrecht heeft goed zicht op alle verenigingen in het land. In totaal zijn het er meer dan honderd. Zo'n vereniging kan heel belangrijk zijn voor de jeugd, weet voorzitter Rick de Breij van Plattelandsjongeren.nl.
"Op het platteland heb je natuurlijk minder mogelijkheden voor vermaak dan in een stad, een club kan daar dan echt een verschil in maken door activiteiten te organiseren."
Ook plattelandsjongeren.nl ziet een terugloop van leden bij andere verenigingen in het land. "Er wordt op dit moment best veel onderzoek gedaan naar waarom verenigingen met jongeren het zo lastig hebben. Het blijkt de trend te zijn dat jongeren zich over het algemeen minder binden aan oude structuren zoals een vereniging of stichting."
Morgenavond is er een reünie voor de leden, daarna heft de CPJ De Ronde Venen zichzelf op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.