7 jaar cel geëist voor fatale mishandeling afhaalrestaurant Amsterdamsestraatweg

De dodelijke mishandeling gebeurde in het Turkse afhaalrestaurant Pasa.
De dodelijke mishandeling gebeurde in het Turkse afhaalrestaurant Pasa. © RTV Utrecht
UTRECHT/MAARSBERGEN - Dirk K. is schuldig aan de zware mishandeling van Lucas de Ruwe uit Maarsbergen in een afhaalrestaurant aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat een gevangenisstraf eist van 7 jaar onvoorwaardelijk tegen de Utrechter.
K. wist dat hij zijn slachtoffer door de harde klappen zware verwondingen zou kunnen toebrengen. Hij handelde niet in een reflex, maar had vooraf de gelegenheid om na te denken over wat hij zou doen, aldus het OM.
De mishandeling gebeurde in juli vorig jaar. Dirk K. kreeg ruzie met Lucas de Ruwe uit Maarsbergen. Binnen sloeg hij de man tegen het hoofd. Die raakte zo zwaargewond dat hij met een traumahelikopter naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij een halve week later. De verdachte werd een dag later opgepakt.

INHOUDELIJKE BEHANDELING

Voor de rechtszaak was veel belangstelling, meldde rechtbankverslaggever Riks Ozinga vanochtend. Een van de aanwezigen was de vader van Lucas. "Hij werkt bij de politie en veel van zijn collega's zijn naar de zitting gekomen om hem te steunen."

KLAP

K. zag tijdens de bewuste nacht Lucas en twee van zijn vrienden stomdronken uit een taxi stappen. De jongens waren om hem heen gaan staan en zouden de tas van K. uit zijn handen hebben willen trekken. Toen hij het tasje terugtrok, werd hij geslagen, zo verklaarde K. vanochtend in de rechtbank.
De Utrechter ging daarna duizelig op straat zitten en zou even later de zaak zijn binnengelopen. Daar raakte hij in paniek toen hij zijn belagers zag staan. Zonder erbij na te denken, sloeg hij het slachtoffer.
Maar uit getuigenverklaringen blijkt iets heel anders, meldt rechtbankverslaggever Riks Ozinga. Volgens de vrienden van Lucas was er alleen een woordenwisseling. Ze zouden K. absoluut niet hebben geslagen. De vriendin van K. en de politie zagen in het gezicht van K. ook geen spoor van een klap.

CAMERABEELDEN

Wat er daadwerkelijk die nacht gebeurde in de horecagelegenheid, is vastgelegd. De heftige beelden werden vrijdagochtend getoond in de rechtbank. Te zien is hoe Dirk K. om 2.28 uur de horecagelegenheid binnenkomt en iets bestelt. Om 02.34 komen Lucas en zijn vrienden binnen.
"Wat we vervolgens krijgen te zien, is verschrikkelijk heftig. Dirk K. komt de zaak binnenstormen en ramt Lucas vanuit het niets keihard op zijn hoofd en in zijn nek. De jongen valt meteen bewusteloos tegen de balie en op de grond", zo omschrijft rechtbankverslaggever Riks Ozinga het tafereel.
De beelden riepen heftige emoties op in de rechtbank. Zo barstten de moeder en zus van Lucas in huilen uit. De verdachte keek tijdens de vertoning roerloos naar beneden. "Hij stond bij die ene jongen die ik herkende en ik dacht: die zal er ook wel bij horen", zei hij. Op het politiebureau verklaarde de verdachte eerder dat de jongens hem binnen "nog een keer wilden pakken." Dat blijkt niet uit de getoonde beelden.

NABESTAANDENVERKLARINGEN

Dirk K. werd al meerdere keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven, zei de vader van Lucas in zijn nabestaandenverklaring. "Hij wist de gevolgen van dit geweld en wist dat Lucas zou kunnen overlijden." Uit andere camerabeelden zou ook blijken dat K. voorafgaand aan het geweld in een zijstraat zijn spullen neerlegde en een paar minuten later doelbewust de zaak binnenstormde.
Ook stipte de vader aan dat Dirk K. in het verleden zijn kansen op resocialisatie ruimschoots heeft gehad en niet heeft benut. "Wat moet er nu nog gebeuren om de samenleving tegen iemand als K. te beschermen?" vroeg hij zich af.
De moeder van Lucas kwam ook aan het woord en vertelde geëmotioneerd haar verhaal. "Nooit meer zal ik zijn speciale woordje voor mij van hem horen. Nooit zal ik kleinkinderen van hem krijgen. Ik mis hem verschrikkelijk."
Nooit meer zal ik zijn speciale woordje voor mij van hem horen. Nooit zal ik kleinkinderen van hem krijgen. Ik mis hem verschrikkelijk
Moeder van Lucas
Na de emotionele verklaringen vroeg de rechter nogmaals aan de verdachte of hij op zijn eerdere verklaring over het incident wilde terugkomen, maar K. bleef bij zijn oude verhaal. "Ik heb alles eerlijk verteld", verklaarde hij.
De nabestaanden eisen een schadevergoeding van in totaal 47.000 euro vanwege shockschade, uitvaartkosten en de kosten voor de behandeling van het psychische trauma waar zij door toedoen van de verdachte onder lijden.

HOOLIGAN

Tijdens de zaak kwamen ook de persoonlijke omstandigheden van Dirk K. aan bod. Hij is stratenmaker en woont in Ondiep. Hij groeide op in een woonwagenkamp en vond het niet leuk om naar een gewoon huis te verhuizen.
Ook zou K. bij een groep hooligans horen die regelmatig de confrontatie zoekt met andere voetbalsupporters. Ook zou hij aan kickboksen hebben gedaan. Maar de Utrechter ontkende die aannames.
Bij justitie is K. geen onbekende. Zo telt zijn strafblad met voornamelijk geweldsmisdrijven in totaal 17 pagina's. "Het ging de laatste tijd juist zo goed met hem", verklaarde de moeder van de verdachte. "Hij heeft een lieve vriendin en werkt hard." Wel zou hij een stevige drinker zijn. "Vooral vrijdag na het werk", verklaarde hij zelf.

VERWEER

De advocaat vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken van moord, doodslag en zware mishandeling met voorbedachten rade. Ze stipte aan dat getuigen beide partijen voorafgaand aan de fatale klap nog hadden horen schelden. Daarnaast hadden alle betrokkenen fors gedronken.
Volgens de beveiliger, bedrijfsleider en een klant van de broodjeszaak gedroegen Lucas en zijn vrienden zich daarnaast beledigend en neerbuigend en maakten ze racistische opmerkingen, aldus de advocaat van Dirk K. Ze gedroegen zich ook provocerend naar een toezichthouder en probeerden ook diens pasje af te pakken, aldus de advocaat.
De raadsvrouw betoogde dat geweld in het uitgaansleven heel vaak voorkomt en zelden tot fataal letsel leidt. "Ze wil hiermee aangeven dat het hoofd doorgaans wel een stootje kan hebben en Dirk K. niet kon weten dat de klappen fataal zouden zijn", aldus rechtbankverslaggever Riks Ozinga. In de zaal klonk verontwaardiging en gemompel toen de advocaat aan de rechter vroeg om de schadevergoedingen af te wijzen.
Het laatste woord was aan Dirk K. "Het spijt me dat het zo is gelopen. Dit had ik zelf nooit zo gewild en niemand niet. Ik wens de nabestaanden veel sterkte voor de komende tijd." De uitspraak is op 1 februari. Dirk K. moet daar van de rechter bij aanwezig zijn. Hij beloofde dat te zullen doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.