Directeur Museum de Heksenwaag in Oudewater met pensioen

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Museum de Heksenwaag in Oudewater moet op zoek naar een nieuwe directeur. Na 15 jaar gaat de 66-jarige Jeanette Blake met pensioen.
Blake wil zich gaan richten op het maken van kunst, het tentoonstellen van de kunstwerken van haar overleden man en ze wil ook onderzoek gaan doen. Toch neemt ze met weemoed afscheid van de Heksenwaag. "Het was echt verschrikkelijk leuk. Geen dag met een vervelend gevoel naar het werk", zegt ze.
Het museum is gericht op hekserij. Een onderwerp waar Oudewater een lange geschiedenis mee heeft. "Het is al vanaf de zestiende eeuw dat er mensen naar Oudewater kwamen om gewogen te worden", legt Blake uit. In die tijd werd gedacht dat heksen niks wogen. Als mensen beschuldigd waren van hekserij, konden ze zich in Oudewater laten wegen. Toonde de weegschaal aan dat je een normaal gewicht had, dan kreeg je een certificaat mee om te bewijzen dat je geen heks was."

TROYAANSE PONDEN

Volgens Blake kwamen mensen van heinde en ver om in Oudewater op de weegschaal te staan. "Als je in je eigen omgeving vervolgd dreigde te worden na een beschuldiging van hekserij, dan zocht je een weg naar wie je kon helpen. Veel mensen wisten via horen zeggen - want het ging als een lopend vuurtje - dat er in Oudewater, ergens in Holland, een plek was waar ze dit soort dingen konden doen."
Eenmaal in Oudewater werden mensen opgemeten. Vervolgens moesten ze op de weegschaal gaan staan. Je gewicht moest kloppen met je lengte en breedte. "Men had in Oudewater het standaard gewicht. De goede Troyaanse ponden uit Troyes. Er werd niet gesjoemeld en er werd niet gelogen."

MODERNE HEKSERIJ

Voor mensen die beschuldigd werden van hekserij, kon het certificaat uit Oudewater van levensreddende waarde zijn. Want voor een heks dreigde de brandstapel. Inmiddels is de weegschaal uit Oudewater overbodig geraakt, maar volgens Blake worden nog altijd mensen verbannen op basis van vage aantijgingen.
"Dat gebeurt in andere culturen in andere landen heden ten dage nog. Het hoeft geen brandstapel te zijn, maar andere vreselijke dingen gebeuren nog steeds met mensen die verdacht worden van magische praktijken. Als je anders bent, val je op."
Directeur Museum de Heksenwaag neemt afscheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.