RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Lopikse veteraan ontvangt prestigieuze onderscheiding: "Dit verwacht je niet"

1/3
LOPIK - In het gemeentehuis van Lopik heeft burgemeester De Graaf vandaag de 'Legion of Honor Award' uitgereikt aan inwoner Arie Langenberg, die begin jaren zestig diende in Nieuw-Guinea. Hij werd daarvoor vandaag in het zonnetje gezet, iets wat hij zelf totaal niet zag aankomen. "Mensen schijnen te waarderen wat ik doe."

Langenberg (77) werd in 1961 naar Nieuw-Guinea gezonden, wat op dat moment het enige stuk van het huidige Indonesie was dat nog bij Nederland hoorde. Toen de oorlogsdreiging steeds heviger werd, werd Langenberg naar het gebied gestuurd als patrouillelid.

Door het oplaaiende geweld verloor hij enkele strijdmakkers, verschrikkingen die hij van zich af schreef in brieven. "Dat was bijzonder voor die tijd", zegt burgemeester De Graaf. Na de oorlog werden de brieven opgepikt en sommigen zijn zelfs gepubliceerd. Nu vertelt Langenberg zijn verhaal op scholen, musea en bevrijdingsfestivals. Ook De Graaf is hem daarvoor dankbaar: "Ik kan altijd een beroep op hem doen, ook bij lokale herdenkingen."

 Langenberg ontvangt de oorkonde van burgemeester De Graaf. Langenberg ontvangt de oorkonde van burgemeester De Graaf. | Foto: RTV Utrecht / Koen van den Berg

Vandaag werd hij naar het Lopikse raadhuis gehaald, maar wat hem daar te wachten stond wist hij niet. De verrassing was dan groot toen in een statige kamer de burgemeester, vrienden en mede-veteranen hem op stonden te wachten. Ook Marco Kroon, drager van de Willems-Orde, was aanwezig. Burgemeester De Graaf sprak lovend over Langenberg, voordat hij het prestigieuze insigne en een oorkonde aan de Lopiker uitreikte. Langenberg, zichtbaar verrast en hoorbaar emotioneel, vindt dat er nog iets veel belangrijker is dan een onderscheiding.

"U hebt mijn levensverhaal al verteld. Maar er zijn nog mooiere, fijne dingen. Als er geschreven wordt dat de jeugd geen respect meer heeft voor de ouderen, dan is dat niet waar. Als ik op scholen kom en ik heb mijn uniform aan en ik salueer, dan zie je de kinderen dat ook doen. En als ik dan vraag of ze weten wat ze net hebben gedaan, dan weten ze dat niet. Dan zeg ik dat we allebei respect hebben getoond voor elkaar, en dan verbazen ze zich erover hoe makkelijk dat is. Ik vind het heel fijn dat u hier aanwezig was om respect te tonen, alleen maar om het feit dat ik mijn plicht gedaan heb."

 De zaal zat vol om Arie Langenberg in het zonnetje te zetten. De zaal zat vol om Arie Langenberg in het zonnetje te zetten. | Foto: RTV Utrecht / Koen van den Berg

De Legion of Honor Award wordt door de Amerikaanse organisatie Chapel of Four Chaplains uitgereikt aan mensen die zich belangeloos hebben ingezet voor de samenleving, medemens en land zonder te letten op ras of religie. De onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt: meestal hebben vijf Nederlanders per jaar die eer. Nico van der Steeg, de vertegenwoordiger van de Chapel in Nederland, was ook aanwezig en zei dat zijn maatschappelijke activiteit hem onderscheidend maakt. Dat, samen met zijn dienst in Nieuw-Guinea, zorgde er volgens hem voor dat hij - unaniem - werd voorgedragen voor de prijs.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht