Twaalf scholen in Utrecht zijn 'excellent', eentje is excellenter

Scholierenvakbond LAKS protesteert tegen het predicaat 'excellente school'.
Scholierenvakbond LAKS protesteert tegen het predicaat 'excellente school'. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Basisschool De Windroos in Wijk bij Duurstede mag zich de komende drie jaar 'excellente school' noemen. De titel is vanmorgen toegekend door de Inspectie van het Onderwijs. Utrecht telt op dit moment twaalf zogenoemde excellente scholen.
OBS Overvecht in Utrecht, de havo van het Farel College in Amersfoort, het Utrechts Stedelijk Gynasium (vwo), het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort (vwo) en het Cals College Nieuwegein (zowel vwo als havo) hebben het predicaat dat ze in 2016 kregen verlengd. RTV Utrecht heeft alle excellente scholen verzameld in een digitale kaart.

DRIE JAAR GELDIG

In heel Nederland zijn vanmorgen 79 nieuwe predicaten toegekend die drie jaar geldig blijven. Excellente scholen hebben volgens de jury die de aanmeldingen beoordeelt hun organisatie op orde, blinken uit in de manier waarop ze lesgeven en onderscheiden zich ook nog op bepaalde gebieden.
De havo van het Farel College in Amersfoort prolongeerde de titel.
De havo van het Farel College in Amersfoort prolongeerde de titel. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Voor ons is bijvoorbeeld bijzonder dat we werk willen maken van een betere wereld", zei rector Thijs Jan van der Leij van het Farel College vanmorgen op Radio M Utrecht. "Zo hebben we op school een 'Farel Academy Model United Nations'. Leerlingen van over de hele wereld komen op die conferentie met ons debatteren over grote thema's."

WEERSTAND

Overigens bestaat er ook weerstand tegen de uitreiking van de eervolle titels. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Utrecht vindt dat de mening van de leerlingen ontbreekt bij de waardering van de scholen. Bovendien zou het predicaat excellente school bij de onderwijskeuze misleidend kunnen zijn, omdat de jury maar een klein deel van het schoolbeleid zou beoordelen.
Christelijk Gymnasium Utrecht excellentere school volgens LAKS
Het LAKS heeft als protest een eigen predicaat bedacht. Het Christelijk Gymnasium in Utrecht is door het comité uitgeroepen tot 'excellentere' school. De leerlingen geven het gymnasium een 8,1 terwijl de gemiddelde waardering van leerlingen in Nederland op 6,3 blijft steken. De cijfers zijn opgemaakt uit een tevredenheidsonderzoek dat door ongeveer 70.000 scholieren is ingevuld.

INSPRAAK EN SFEER

Volgens het LAKS wordt het Christelijk Gymnasium in Utrecht wordt de school vooral geroemd om de mogelijkheden van inspraak en om de sfeer. Het protest-predicaat is vanmorgen uitgereikt.
In Nederland zijn op dit moment 191 predicaten 'excellente school' van kracht. Deze gingen naar scholen in de provincie Utrecht:
SINDS 2017 (VERLOOPT VOLGEND JAAR)
School op de Berg, Amersfoort (primair onderwijs)
Koningin Julianaschool, Nieuwegein (primair onderwijs)
Andersenschool, Woerden (primair onderwijs)
Montessori Lyceum Herman Jordan, Zeist (havo)

SINDS 2018

Rkbs Willibrordus, Breukelen (primair onderwijs)
2de Van der Huchtschool, Soest (primair onderwijs)
Farel College, Amersfoort (vwo)

SINDS 2019

De Windroos, Wijk bij Duurstede (primair onderwijs)
OBS Overvecht, Utrecht (primair onderwijs)
Cals College, Nieuwegein (havo)
Cals College, Nieuwegein (vwo)
Farel College, Amersfoort (havo)
Utrechts Stedelijk Gymnasium, Utrecht (vwo)
Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort (vwo)
7.40 uur: Radio M Utrecht op excellente school Farel College Amersfoort
8.40 uur: Radio M Utrecht op excellente school Farel College Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.