Margreet in Hoogland: de geschiedenis van Zandkruuersgat

Margreet met Ruud Hopster van de Historische Kring Hoogland.
Margreet met Ruud Hopster van de Historische Kring Hoogland. © RTVUtrecht
HOOGLAND - Sinds twee weken is Margreet een regelmatig geziene gast in het Amersfoortse Hoogland. Amersfoorts ja. En daar zit 'm nu direct een pijnpuntje. Tot 1974 was Hoogland een onafhankelijke gemeente, maar toen kwam de annexatie.
Het opgaan in de grote zustergemeente Amersfoort doet de Hooglanders nog altijd pijn. Zo is er iedere 31ste december met veel theater het 'ter grave dragen' van het dorp. Zo'n 44 jaar na dato zou je denken dat zoiets maar voor een paar man gedaan wordt, maar het zit de dorpelingen zó hoog dat er nog altijd grote drommen mensen op af komen.
Hoogland kent memorable plekken. Ruud Hopster - lid van de historische kring - neemt Margreet mee langs verschillende hoogtepunten in deze katholieke enclave tussen van oudsher protestantse buurgemeenten: "Veel van de rijke boeren waren katholiek, die waren trouw aan de roomse kerk en best bereid flink in de buidel te tasten voor een nieuwe kerk. Die kwam er ook en was zo groot dat 'ie van heinde en verre te zien was!".
Het feit dat Hoogland katholiek bleef, lijkt de basis van het huidige carnaval. Immers, het feest der zotheid is natuurlijk vooral een katholiek feest. Toch spelen volgens velen ook de sterke dorpsband - "waar nooit vrijwilligers te vinden zijn, hebben we hier in Hoogland wáchtlijsten voor vrijwilligers", aldus Hopster - en de vele vriendenclubs een belangrijke rol.
Het carnaval valt dit jaar in het eerste weekend van maart. Tot en met de optocht doet Margreet verslag van alle voorbereidingen en festiviteiten.
Margreet: Op naar het carnaval, geschiedenis van Hoogland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.