Nieuwe brandweerpost Nieuwegein-Zuid open

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De nieuwe brandweerpost in Nieuwegein lijkt in niets op het gebouw dat een jaar geleden nog op dezelfde plek stond. In een jaar tijd is het verouderde pand aan de Henri Dunantlaan gesloopt en is een moderne brandweerpost neergezet.
De brandweerpost moest aan nogal wat eisen voldoen, vertelt projectleider Paul van Schaik. Zo wil de Veligheidsregio Utrecht (VRU) overal dezelfde herkenbaarheid op de gebouwen. De tekst 'brandweer' in het betonnen deel van de gevel is daar een voorbeeld van en ook de zichtbaarheid van de voertuigen is voor de brandweer belangrijk.
De tekst gaat onder de foto door.
De oude brandweerpost
De oude brandweerpost © RTV Utrecht

NIEUWBOUW

Het is een zo duurzaam mogelijk gebouw. Van Schaik: "In de regio worden veel van dit soort posten vervangen. Bij deze post is het aandachtspunt echt duurzaamheid. Het is een gasloos gebouw, er zijn luchtwarmtepompen en op het dak liggen zonnepanelen." Ook is het gebouw demotabel en onderhoudsarm.
Voor brandweermannen en vrouwen zijn in dit gebouw werkruimtes die er eerst niet waren. Gescheiden kleed-en badkamers voor mannen en vrouwen zijn ook nieuw net als een ruimte waar door brand vervuilde materialen blijven tot ze zijn schoongemaakt.

BRANDWEERPOST

Brandweerlieden van de brandweerpost Nieuwegein-Zuid rukken uit voor branden in de directe omgeving. Toch is een van de blusauto's voor calamiteiten in de hele regio. De brandweer test vanaf deze locatie een speciale blusapparaat dat door "dikke muren en stalen deuren" heen kan spuiten, vertelt bevelvoerder Dirk-Jan de Jong trots: "Dit apparaat zetten we tegen een dikke muur van beton. Daar gaat een slijpmiddel doorheen, dat maakt een gaatje door de muur en dan kunnen we blussen voordat we naar binnen gaan."
De tekst gaat onder de foto door.
Bevelhebber Dirk-Jan de Jong laat nieuwe blusser zien
Bevelhebber Dirk-Jan de Jong laat nieuwe blusser zien © RTV Utrecht
De officiële opening van de brandweerpost is morgen. Speciaal voor de buurt komt er in het voorjaar nog een open dag.
Binnen in de nieuwe brandweerpost

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.