'Wandelhockey' uit Bunnik wordt landelijke sport

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
BUNNIK - Walking football, dat kennen we inmiddels wel: wandelend voetballen voor zestig plussers. Walking hockey, dat werd uitgevonden in Bunnik, is minder bekend. Maar daar gaat verandering in komen. Hockeybond KNHB wil de sport landelijk uitrollen.
"We zien dat we met walking hockey een doelgroep kunnen bereiken die op zoek is naar beweging op maat. Een sport die veilig en sociaal is", vertelt Frank van Barneveld van de KNHB. "Met name het sociale aspect is erg belangrijk. Wij vinden als hockeybond dat het onze maatschappelijke plicht is om deze oudere doelgroep te betrekken en verenigingen daarin mee te nemen."
Walking hockey in Bunnik

VEILIG

Bij walking hockey mogen de spelers niet rennen en geen fysiek contact maken. "Het moet wel veilig blijven voor de ouderen", vertelt buurtsportcoach Jesper Oele. Hij ontwikkelde zo'n vijf jaar geleden de hockeyvariant voor ouderen bij Bij HC Kromme Rijn.
"En in de afgelopen jaren waren er al verschillende verenigingen die belden en vroegen of ze ook met walking hockey aan de slag konden. Onlangs zijn ze er ook in Wijk bij Duurstede mee gestart. Vorige week belde de hockeybond met de mededeling dat ze het landelijk willen gaan uitrollen. Dat is gewoon heel tof."

FANATIEK

De 74-jarige Leo van Bijnen is walking hockey'er van het eerste uur. Hij vindt het heerlijk om in beweging te zijn. En hoewel het er misschien wat rustiger aan toe gaat dan bij het normale hockey zijn de spelers niet minder fanatiek vertelt Leo. "Er is behoorlijke competitie. Je hebt de gele hesjes en degene zonder. Beide partijen willen altijd winnen hoor." 
Leo is bij de club in Bunnik de enige man. "Eerder waren we met z'n tweeën, maar die andere is verhuisd naar Enkhuizen dus ben ik weer alleen." Wat mannelijke aanwas is dus welkom bij het walking hockey.

HOCKEYCONGRES

De hockeybond gaat zich de komende tijd inzetten om het walking hockey bij verenigingen bekend te maken. De bond wil dat alle hockeyverenigingen de ouderensport gaan aanbieden. Zaterdag 26 januari is er een groot hockeycongres in Utrecht. Dan wordt het walking hockey officieel gepresenteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.