Coalitie onder druk: CDA en D66 komen met plan voor versoepeling kinderpardon

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Regeringspartijen CDA en D66 willen een versoepeling van de regels rond het kinderpardon. Daardoor moeten meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, meldt het AD.
De partijen hebben een plan gemaakt dat ze gaan voorleggen aan staatssecretaris Harbers (VVD). Ze willen onder meer dat Harbers opnieuw kijkt naar de honderden gevallen die tot nu toe buiten het kinderpardon vielen, zoals Lili en Howick destijds. Een groot deel van deze kinderen woont al jaren in Nederland, of is hier zelfs geboren.
Asielverzoeken waar kinderen bij betrokken zijn moeten daarnaast met voorrang behandeld worden, vinden de partijen. Na afwijzing door een rechter, moet direct een helder vertrekplan opgesteld worden. "Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen", zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen tegen het AD.

POLITIEKE MEERDERHEID

Bij de vorming van de huidige regering was D66 al voorstander van verruiming. Ook de ChristenUnie maakt zich al langer hard voor een ruimer kinderpardon. Het CDA hield tot nu toe de boot af, maar gaat nu dus ook overstag. Dat betekent dat nu drie van de in totaal vier regeringspartijen voor versoepeling van de regels zijn. De druk op de vierde partij, de VVD, neemt daardoor toe.
Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is haar partij tot andere inzichten gekomen door onder meer de kritiek van het Europese Hof van Justitie en een rapport van 38 hoogleraren, waarin staat dat asielkinderen hersenschade kunnen oplopen door de stress van een dreigende uitzetting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.