Onduidelijk of straling rol speelde bij drama met Stint in Oss

© RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
BILTHOVEN - Het is niet duidelijk of elektromagnetische velden in de omgeving van het spoor invloed hebben gehad op het spoordrama met de Stint in Oss. Dat laat minister Cora van Nieuwehuizen weten aan de Tweede Kamer.
Bij het ongeluk met de elektrische bolderkar in september kwamen vier kinderen om het leven. Na het ongeluk werd gespeculeerd dat de Stint op hol geslagen was. Ook verschenen er berichten van incidenten waarbij een Stint was stilgevallen op een spoorwegovergang.
De minister liet daarom onderzoek doen naar de elektromagnetische velden rondom het spoor. Daarbij is onder meer gekeken naar de hoeveelheid straling rondom de spoorwegovergang in Oss waar het ongeluk gebeurde.

GEEN BIJZONDERHEDEN

In een brief aan de Kamer laat de minister weten dat uit dat er geen bijzonderheden of significante afwijkingen zijn aangetroffen. Toch kan ook niet uitgesloten worden of straling een rol speelde bij het ongeluk. De onderzoekers concluderen dat zoiets pas duidelijk kan worden als het ongeluk wordt nagebootst.
Of dat ook gaat gebeuren, is aan het Openbaar Ministerie. Het OM voert het strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk uit en moet beoordelen of vervolgonderzoek naar de mogelijke invloed van elektromagnetische straling nodig is.
Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gepraat over een rapport van onderzoeksinstantie TNO. TNO concludeert in dat rapport dat de Stint niet veilig genoeg was om mensen te vervoeren. Ook lopen er nog onderzoeken van onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid en ProRail naar het ongeluk.

FAILLISSEMENT

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur besloot naar aanleiding van het ongeluk dat de Stint voorlopig niet meer de weg op mag. Eigenaar Edwin Renzen van het Bilthovense bedrijf vroeg daarop faillissement aan. Hij concludeerde dat de Stint geen bestaansrecht meer had als er niet mee gereden mag worden.
In november trok hij de faillissementsvraag weer in. Hij besloot eerst de lopende procedures af te wachten. In december viel het Openbaar Ministerie de woning en bedrijfslocaties van de Stint-fabrikant binnen in Huis ter Heide en Bilthoven. Er werd onder meer administratie in beslag genomen. Het onderzoek van het OM loopt nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.