Kattententoonstelling Vianen: "Eigenlijk zien we onszelf in ze"

© RTV Utrecht
VIANEN - Grappige kattenfilmpjes zijn al jaren een hit op internet. Maar ook in de negentiende eeuw waren de dieren favoriet bij heel veel mensen. De kunstenares Henriette Ronner-Knip (1821-1909) wist de dieren als geen ander te portretteren, een selectie van haar schilderijen hangt vanaf vandaag in het Stedelijk Museum Vianen.
"Wat Henriette doet is dat ze de poezen weet te relateren aan menselijk gedrag", zegt conservator Afiene van IJken. In de tentoonstelling zijn werken van de 'kattenkunstenares' te zien, bruiklenen van verschillende musea en kunstcollecties.

SCHILDERIJEN

Ronner-Knip's oeuvre bestaat uit honderden schilderijen waarin dieren centraal staan. De tentoonstelling laat knappe schetsen zien van boerderijdieren die ze als 4-jarig meisje maakte, schilderijen voor de verkoop en grote topstukken. 
De tekst gaat verder onder de foto.
Detail van een kunstwerk
Detail van een kunstwerk © RTV Utrecht
Van IJken: "Ze wist gewoon heel goed hoe ze poezen moest uitbeelden. Niemand deed haar dat na." Daarom verkocht ze ook veel schilderijen. Tot op de dag van vandaag is een poezenschilderij van Henriette Ronner-Knip een geliefd verzamelitem voor kattenliefhebbers.
"Toch is het niet zo dat ze alleen maar de markt bediende", legt de conservator uit. Ze hield ook de schildertechnieken goed bij en varieerde daarmee. "Ze was wel degelijk ook artistiek bezig, maar de voorhoede van vernieuwing was ze niet. Dan heb je het toch meer over Renoir en Van Gogh, dat zijn haar tijdsgenoten."
Kattententoonstelling geopend in Stedelijk Museum Vianen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.