Ondernemers dreigen: Koningsdag Utrecht mogelijk zonder evenementen op pleinen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Ondernemers uit de Utrechtse binnenstad twijfelen of ze dit jaar op Koningsdag evenementen gaan organiseren op pleinen als de Neude, Janskerkhof, Domplein en Stadhuisplein. Er is onenigheid met de gemeente.
Bijvoorbeeld over het drankbeleid. De ondernemers vinden het niet eerlijk dat zij zich aan strenge regels moeten houden terwijl bijvoorbeeld supermarkten grote hoeveelheden bier kunnen verkopen.

RESTRICTIES ALCOHOL

"Waar andere steden op dit punt een beleid hebben waar supermarkten maar één consumptie per persoon mogen verkopen, geeft de gemeente Utrecht aan hier de mogelijkheden niet voor te hebben", schrijven de ondernemers in een brief.
Ook zeggen ze dat strengere vergunningseisen en hogere kosten voor beveiliging en schoonmaken het onaantrekkelijk maken om een groot feest te organiseren.
Tot slot balen de ondernemers dat op Koningsdag de boel al om 18.00 moet sluiten. "Dan is het feest net lekker aan de gang."

STEKKER ERUIT

De horecabazen hebben een brief gestuurd aan de gemeente. Daarin staat dat ze overwegen "de stekker eruit te trekken". Ook benadrukken de ondernemers dat ze graag in gesprek blijven met de gemeente. "Maar er zal dan toch echt richting de organisaties moeten worden bewogen."
Koningsdag valt op zaterdag 27 april. Ook de avond ervoor, vrijdagavond, zijn traditiegetrouw veel feesten in de stad.