Albert was als eerste schaatser op het Pluismeer: "Het is een soort drang, ik kan het niet laten"

© Caspar Huurdeman
LAGE VUURSCHE - Schaatsliefhebbers konden vanochtend al op een paar plekken in onze provincie de eerste meters maken op natuurijs. Onder meer op het Pluismeer bij Lage Vuursche en bij het Leersumse Veld was het ijs net dik genoeg.
Gisteren gingen de eerste schaatsbanen open in Doorn en Amersfoort, maar voor de Soester architect Albert Luijk gaat het om de bevroren plassen. Hij was op het Pluismeer de allereerste, al rond 07.45 uur zette hij zijn eerste voet op het dichtgevroren meer. "Het is gewoon een soort drang. Ik kan het niet laten."
En hij genoot van het ijs: "Het was heel mooi", vertelde hij. "En aan de schaduwkant was het echt heel mooi ijs en daar kraakte het ook amper." Later kwamen er meer mensen, maar dat mocht de pret niet drukken: "Toen hebben we met een aantal mensen nog een rondje gedaan. Daar kraakte het veel meer en begon het ijs heel mooi te zingen."
Albert in de ochtendzon.
Albert in de ochtendzon. © Caspar Huurdeman

NIET BANG

Ondanks het 'zingende' ijs voelde Luijk zich niet onveilig: "Ik loop altijd eerst even het randje langs. En er zat wel een scheur in toen ik terug liep, maar voor de rest was het ijs krakeloos. En die ene scheur, daar word ik niet zenuwachtig van. En die ene scheur was bovendien een poosje later alweer dichtgevroren. Je merkt gauw genoeg of het stabiel is of niet."
Schaatsen, daar houdt Luijk van. En dan niet op een ijsbaantje, dat is voor hem de lol niet: "Het gaat echt om de hele context: een prachtig zonnetje dat opkomt, de rijpende bomen, de hakkende spechten. Alles bij elkaar is gewoon heel mooi."

MORGEN WEER

Gisteren was hij al richting het meer gegaan, om te kijken of het vandaag misschien ging gebeuren: "Ik ben even gaan kijken, heb al even op het ijs gestaan. En toen ik merkte dat ik er al op kon staan wist ik: morgen kan het zeker!"
En toen hij dat merkte was hij de koning te rijk: "Toen ging het echt kriebelen! Adrenaline door je lijf. Morgen ga ik zeker weer kijken of ik kan gaan schaatsen."
Onze drone filmde schaatsers op het Leersumse Veld.

LEERSUMSE VELD

Ook het Leersumse Veld is traditiegetrouw als eerste begaanbaar voor de waaghalzen. Martin Holleman uit Amersfoort was een van de pioniers en zette een mooi filmpje op Twitter.
Later op de ochtend was het er al wel wat drukker, zag verslaggever Marco Geijtenbeek. Hij ontmoette schaatsliefhebber Bert, die er ook als de kippen bij was.
Ook later vanochtend werd er geschaatst op het Pluismeer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.