Morgen extra drukke avondspits door sneeuw, woensdag oppassen voor gladheid in woonwijken

© Aneo Koning
UTRECHT - Het verkeer moet morgen rekening houden met sneeuw en gladheid. Het neerslaggebied trekt vanaf ongeveer 08.00 uur 's ochtends van het westen naar het oosten van het land. 
Tegen het einde van de ochtend bereikt de sneeuw de provincie Utrecht, verwacht Weerplaza. "De neerslagzone gaat dan over Friesland, Flevoland, Utrecht en de westelijke helft van Noord-Brabant. Daar is het de afgelopen nachten flink koud geweeest, dus de grond is goed afgekoeld. We verwachten in deze regio's 2 of 3 centimeter op veel plekken." Plaatselijk is er in Nederland kans op 5 centimeter sneeuw.
© Weerplaza
De temperatuur ligt landinwaarts rond het vriespunt en dat betekent dat (vrijwel) alle sneeuw blijft liggen. "Op veel plaatsen is dan ook sprake van gladheid. De avondspits verloopt waarschijnlijk extra druk", meldt Weeronline.

STUIVENDE SNEEUW DOOR DE WIND

Vanwege de stevige wind ontstaan morgen hoopjes sneeuw en is het sneeuwdek niet egaal meer. "Op sommige plaatsen ligt dus wat meer sneeuw dan een paar meter verderop. Door de wind kan de sneeuw ook door de straten stuiven."

GLADHEID IN WOONWIJKEN

Woensdagochtend is er nog kans op een vlokje sneeuw. Ook dan wordt het dus extra druk op de weg. "Door bevriezing van natte wegen en sneeuwresten kan het bovendien vooral in woonwijken waar niet gestrooid wordt erg glad worden", waarschuwt Weeronline. 
Het KNMI heeft dinsdag voor heel Nederland code geel afgekondigd. De waarschuwing voor gladheid geldt in onze provincie tot woennsdagmiddag 12.00 uur. Maandagavond beginnen veel gemeentes uit voorzorg al met strooien.
Woensdagmiddag dooit het een paar graden en verdwijnt de meeste gladheid. In de nacht naar donderdag kan het regionaal matig vriezen. Donderdag wordt het 0 tot 3 graden. Vrijdag en in het weekend wordt het tijdelijk zachter, maar daarna lijkt weer kouder te worden met toenemende kans op winterse neerslag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.