Te oude commissaris van de koning zwaait af: "Ik ben het er niet mee eens"

Van Beek kreeg de provinciale erepenning uitgereikt.
Van Beek kreeg de provinciale erepenning uitgereikt. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Willibrord van Beek heeft vanmiddag afscheid genomen als commissaris van de koning van de provincie Utrecht. In het provinciehuis kwamen burgemeesters, partijgenoten, familieleden en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om de 'baas van de provincie' uit te zwaaien.
"Ik heb mijn best gedaan om de provincie zichtbaar te maken, om de bevolking op te zoeken", zei de commissaris in zijn afscheidsspeech. "Het ga u goed, het gaat Utrecht goed. Dankuwel!"

TE OUD

Van Beek had zijn baan dolgraag willen houden. Maar afgelopen dinsdag werd hij 70; de maximale leeftijd van een commissaris van de koning. "Je respecteert die wet, maar je bent het er niet mee eens", werd vanmiddag met een knipoog gezegd door een van de sprekers.
De afzwaaiende VVD'er kreeg bij binnenkomst een staande ovatie. Ook ontving hij meerdere afscheidscadeaus, waaronder een geschetst portret en een mini-replica van de eerste Utrechtse paus. 

MENSENMENS

Minister Ollongren omschreef Van Beek als 'een mensenmens' die contact met de Utrechtse inwoners het leukste van zijn baan vond.
Gedeputeerde Dennis Straat omschreef Van Beek als "de smeerolie van de politiek". Met zijn vertrek valt een belangrijk netwerk weg van de provincie, zegt Straat. Andere sprekers omschreven hem als een toegankelijke, rustige en vriendelijke man.
Daarnaast was hij een man die in bestuurlijke kringen een goede sfeer wist te creëeren. Een hapje en een drankje waren daarbij niet weg te denken wanneer iemand met Van Beek om tafel zat.
Van Beek was sinds 2013 commissaris van de koning in Utrecht. Toen hij aantrad zou hij de mogelijk laatste commissaris van de koning van Utrecht worden, omdat de provincie moest fuseren met Flevoland en Noord-Holland. Toen dat plan later in de prullenbak belandde, mocht Van Beek voor een volle termijn bijtekenen.
Eerder was hij wethouder en gedeputeerde in Brabant. Van 1998 tot 2012 zat hij in de Tweede Kamer namens de VVD. Van Beek wordt opgevolgd door Hans Oosters, die voorheen dijkgraaf was in Zuid-Holland.
Dit portret komt te hangen op een muur met 21 andere commissarissen van de koning |
Dit portret komt te hangen op een muur met 21 andere commissarissen van de koning | © RTV Utrecht / Roel Breet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.