NS en ProRail: dinsdag minder treinen in verband met sneeuw

© ANP
UTRECHT - NS en ProRail nemen het zekere voor het onzekere en passen morgen de dienstregeling aan vanwege de verwachte sneeuwval.
Er rijden minder treinen dan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken in Nederland gaan ze elk half uur in plaats van elk kwartier. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen blijft 80 procent rijden. Door de dienstregeling aan te passen ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen, verwacht de NS.
"Het winterse weer kan tot hinder leiden voor treinreizigers", aldus het spoorbedrijf. "Daarom raden we reizigers aan om vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen. Houdt u, vooral tijdens de spits, rekening met langere reistijden of drukte."
Spoorbeheerder ProRail houdt morgen extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. NS zet extra medewerkers in op stations en in de treinen om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn.
TREINEN BEHANDELD MET ANTI-VRIESMIDDEL
Ook gaan de treinen van de NS door de zogenoemde anti-icing-installatie. Op zes locaties worden ze aan de onderkant met het anti-vriesmiddel glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen zich aan de trein te hechten. Zo voorkomen ProRail en NS dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

SCHRAAPRITTEN

ProRail en NS hebben op vijf belangrijke trajecten zogenaamde schraapritten uitgevoerd om ijsvorming op de bovenleidingen te beperken. Toch vielen maandagochtend enkele treinen stil. Door ijsvorming vermindert het contact tussen de bovenleiding en de trein, krijgt de trein geen stroom en kan die niet rijden. Na een herstart van het systeem konden de meeste treinstellen weer verder.
Als er in de nacht van dinsdag op woensdag weer kans op ijsvorming is, worden opnieuw schraapritten gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.