Sneeuw in Midden-Nederland: wat kunnen we verwachten?

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
UTRECHT - In Zeeland en Brabant is de sneeuw al gevallen en tegen het einde van de ochtend bereikt de neerslag de provincie Utrecht. De temperatuur ligt landinwaarts rond het vriespunt en dat betekent dat de sneeuw blijft liggen.
Weerplaza verwacht in Midden-Nederland een dekje van 2 of 3 centimeter. Lokaal in het land is 5 centimeter mogelijk. Genoeg voor wat winterpret, maar ook voor problemen op de weg en op het spoor. Het KNMI heeft voor de provincie Utrecht code geel afgegeven vanaf 11.00 uur tot morgen 12.00 uur.
In Nederland worden 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers ingezet om de snelwegen continu sneeuwvrij te houden. Desondanks waarschuwt Rijkswaterstaat voor gladheid. De dienst verwacht een normale tot iets drukkere ochtendspits en ook in de avondspits zullen er veel files staan. 

STUIVENDE SNEEUW DOOR DE WIND

De stevige wind zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er hoopjes sneeuw ontstaan in plaats van een egaal dek. Door de wind kan de sneeuw ook door de straten stuiven, stelt Weeronline.

GLAD IN WOONWIJKEN

Morgenochtend is er ook nog kans op een vlokje sneeuw waar het verkeer last van kan hebben. Door bevriezing van natte wegen en sneeuwresten kan het in woonwijken waar niet gestrooid wordt erg glad worden.

MINDER TREINEN

NS en ProRail hebben vanwege de verwachte sneeuwval het zekere voor het onzekere genomen. Er rijden minder treinen dan op een gewone werkdag. Op de meeste plekken in Nederland gaan ze elk half uur in plaats van elk kwartier. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen blijft 80 procent rijden. Door de dienstregeling aan te passen ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen, verwacht de NS.
Verder zijn de treinen van het spoorbedrijf behandeld met anti-vriesmiddel en zijn op belangrijke trajecten schraapritten gemaakt tegen ijsvorming. ProRail heeft de storingsploegen klaarstaan en ook de NS zet extra personeel in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.