Tussenstand: 49 aangiftes na rellen in Zuilen

De Pegida-demnstratie was bij de moskee in Zuilen.
De Pegida-demnstratie was bij de moskee in Zuilen. © Koen Laureij
PROVINCIE UTRECHT - 49 bewoners uit de Utrechtse wijk Zuilen hebben aangifte gedaan van vernieling van hun auto's. Vanavond kwamen de Zuilenaren massaal naar het inloopspreekuur in het buurthuis dat door de gemeente was georganiseerd.
De schade aan de auto's is veroorzaakt door relschoppers die in de woonwijk een spoor van vernielingen achterlieten na de demonstratie van Pegida bij de moskee in Zuilen. Bewoners zijn hier nog steeds woedend over en begrijpen er niets van dat in een woonwijk gedemonstreerd mag worden.

BURGEMEESTER

Terwijl bewoners aangifte deden bij de politie tijdens het inloopspreekuur, komt ook burgemeester Jan van Zanen even langs. Veel bewoners spreken hem meteen aan en willen vooral weten waarom hij de demonstratie van Pegida heeft toegestaan. Ook willen ze weten wat de burgemeester voor hen kan doen, want veel kunnen de schade aan hun auto niet vergoed krijgen door de verzekering.
Een moeder vertelt dat haar dochter net haar eerste auto had gekocht: "Ze heeft die tweedehands auto nog maar twee weken en krijgt de schade niet vergoed. Dat is zo zuur."
Tussen de bewoners staat ook een vrijwilliger van het buurtcentrum. Het gesprek van de avond is nog steeds hoe het toch heeft kunnen gebeuren. De vrijwilliger vertelt dat tussen de relschoppers veel jongeren zaten uit andere wijken. Via social media riepen ze op om naar Zuilen te komen. Ook hij is geschokt over wat er is gebeurt in de wijk.

SCHADE

Intussen is de burgemeester nog steeds in discussie met veel bewoners. Het wordt steeds duidelijker dat de gemeente de schade niet kan vergoeden.
Van Zanen: "Het begint met naar de mensen toe te gaan, vervolgens inventariseren, wat is er aan de hand en wat kan er wel en wat kan d'r niet. Dan kijk ik vervolgens samen met anderen naar de echt meest schrijnende gevallen of we daar iets aan kunnen doen, maar ik kan niks beloven. Zo werkt het niet. Ik ben geen Sinterklaas, dat klinkt heel onaardig, maar dat is nou eenmaal zo."
Ook Truus Jacobs is bij de bijeenkomst en spreekt ook de burgemeester aan. Ze vindt het goed dat hij er is, maar is ook nog steeds boos. "Ik heb de burgervader gesproken en die gaat alles in het werk stellen om de schade zo goed mogelijk te laten afhandelen, maar het is afwachten. Hij heeft ervan geleerd zegt hij."
De schade aan haar auto, een kapotte ruit en kapotte spiegel is inmiddels door haar man hersteld. Ze hoopt dat voor de mensen die niet zo'n handige man hebben er een vergoeding komt.
In het buurthuis in Zuilen was een bewonersavond over de rellen.
In het buurthuis in Zuilen was een bewonersavond over de rellen. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.