Raad Amersfoort debatteert over duurzaamheid, inwoners dragen steentje bij

Imke van de Venne maakt gebruiksvoorwerpen van afgedankte fietsen.
Imke van de Venne maakt gebruiksvoorwerpen van afgedankte fietsen. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort laat zich vanavond bijpraten over maatregelen om de stad te verduurzamen. Amersfoort wil in 2030 een CO2-neutrale stad zijn en zet onder meer in op verwarming zonder aardgas, elektriciteit van eigen bodem en zo min mogelijk afval.
Steeds meer Amersfoorters proberen zelf hun steentje bij te dragen. Erik Terstappen en Gerard Mollink hebben bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in hun duurzame huis. "We zijn afgestapt van de traditionele combiketel", legt Terstappen uit. "We halen nu warmte uit de diepe ondergrond met een warmtepomp."

PRIJSKAARTJE

Het huis heeft bovendien een isolerende laag tegen het beton in de muren aan, een groen dak en zonnepanelen. Mollink en Terstappen realiseren zich dat aan deze manier van bouwen een prijskaartje hangt, maar willen daarmee vooral aan anderen tonen wat er mogelijk is.
Erik Terstappen en Gerard Mollink hebben fors geïnvesteerd in hun duurzame huis.
Erik Terstappen en Gerard Mollink hebben fors geïnvesteerd in hun duurzame huis. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
"Dan moet je een lange adem hebben", zegt Mollink, "en wij willen laten zien dat het werkelijk kan. Het is niet altijd even makkelijk, maar we zijn ontzettend trots op wat we nu hebben."

AFGEDANKTE FIETSEN

Ook de Amersfoortse ondernemer Imke van de Venne denkt na over duurzaamheid. In haar werkruimte maakt ze gebruiksvoorwerpen van afgedankte fietsen. "Dit wiel heeft platte aerospaken en een supermooi naafje", toont ze. "Dat moet je niet bij het oud ijzer gooien, da's zonde. Dit wordt gewoon weer een hele mooie lamp."
Van de Venne heeft niet de illusie dat ze met haar werk de wereld zal redden. Wel wil ze anderen aanzetten om anders over materiaal en gebruiksartikelen te denken.
De gemeenteraad van Amersfoort debatteert vanavond over concrete afspraken om de gemeente over elf jaar CO2-neutraal te krijgen. Eerder besloot de raad een Deelakkoord Duurzaamheid op te stellen. Daarover moeten politieke partijen in de stad overeenstemming bereiken.
Amersfoorters zetten zich in voor duurzaamheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.