RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sneeuwpret en historisch drukke spits tijdens eerste officiële ijsdag

1/20
PROVINCIE UTRECHT - De eerste sneeuw van het jaar in Midden-Nederland is gevallen. De temperatuur ligt rond het vriespunt en dat betekent dat de sneeuw blijft liggen. Het KNMI heeft voor de provincie Utrecht code geel afgegeven tot morgen 12.00 uur. RTV Utrecht hield vandaag een liveblog bij en volgde de ontwikkelingen in de regio.


19.20 uur   Langlaufen, nu het nog kan
Deze langlaufer op de Hengeveldstraat in Utrecht neemt het er nog even van, nu er nog sneeuw ligt.

 Langlaufer op de Hengeveldstraat in Utrecht. Langlaufer op de Hengeveldstraat in Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting


18.49 uur   Eerste ijsdag van deze winter
Vandaag was de eerste officiële ijsdag van deze winter, meldt Weerplaza. De maximumtemperatuur kwam in De Bilt niet boven de -1,2 graden uit. De laatste officiële ijsdag was 2 maart vorig jaar.


18.10 uur   Vooral problemen rond Utrecht
Volgens de ANWB zijn er vooral veel verkeersproblemen rond Utrecht, onder meer omdat de spitsstrook op de A27 (bij Nieuwegein) niet open is vanwege een storing. Rond 18.00 uur stond er bijna 2200 kilometer file in heel Nederland.


17.32 uur   Absoluut record op de weg
Volgens de ANWB nemen de files nog steeds toe, nu al 2090 kilometer file. Een absoluut record en vooral in onze regio is het druk. Ook is er een "bizarre vertraging op de A28", zegt de ANWB. Van Utrecht naar Nijkerk staat een file van 35 km file die voor een vertraging zorgt van ruim 1,5 uur door sneeuw op de weg.

17.28 uur   Dronebeelden van een besneeuwd Máximapark
Ook het Máximapark in Utrecht lag vandaag verborgen onder een sneeuwlaagje.

Dronebeelden: Máximapark onder pak sneeuw

17.17 uur   Ondertussen blijven de mooie plaatjes binnenkomen


16.41 uur   Drukke avondspits door sneeuw
De sneeuwval zorgt toch voor topdrukte en vertraging op de weg, zegt de ANWB. Maar van chaos is geen sprake. "Het verkeer rijdt op veel plekken heel erg langzaam, maar er zijn weinig problemen."

Doordat iedereen voorzichtiger rijdt, zijn er relatief weinig ongelukken, zegt ANWB-woordvoerder Erwin de Hart. Wel hebben veel mensen last van vertraging. Momenteel staat er meer dan 1500 kilometer file op alle Nederlandse wegen. Dat maakt vandaag wel de drukste spits ooit, zegt de ANWB.16.35 uur   Treinen rijden morgen weer normaal
De treinen rijden woensdag weer volgens het spoorboekje, ze volgen dan de normale dienstregeling. Vanwege de sneeuw rijden vandaag nog wel de hele dag minder treinen dan op een gewone werkdag.

In veel gevallen komt dat neer op elk half uur een trein in plaats van elk kwartier. "Die maatregel heeft dinsdag gewerkt. Het heeft ons wat lucht gegeven. Er is meer ruimte om eventuele problemen door de sneeuwval op te lossen", aldus een NS-woordvoerster. Ze adviseert reizigers wel nog steeds om de reisplanner te raadplegen.

 Treinreizigers zetten zich schrap buiten Utrecht Centraal. Treinreizigers zetten zich schrap buiten Utrecht Centraal. | Foto: Ab Donker


16.24 uur   Kat in de sneeuw maakt rare sprongen16.21 uur   Vertraging op de snelwegen: verkeer rijdt langzaam


16.05 uur   Automobiliste glibbert besneeuwde weg af in Kockengen
Op de N401 bij Kockengen is een vrouw met haar auto te water geraakt. Omstanders vingen het slachtoffer op. De vrouw reed richting de A2 toen zij door de gladheid de macht over het stuur verloor. Ze glibberde door naar de andere weghelft, kwam in de berm terecht en gleed door het water in. De vrouw klom zelfstandig uit haar auto waarna een voorbijganger haar hielp.

 Auto te water in Kockengen. Auto te water in Kockengen. | Foto: Petershotnews.nl

Het was niet het enige ongeluk vandaag door de voor het verkeer verraderlijke omstandigheden. Ook in Montfoort raakte een automobiliste te water en er waren ongelukken in onder meer Oudewater, Maarssenbroek, Mijdrecht, Soest en op het bedrijventerrein Lage Weide.


15.55 uur   Ondertussen in Dierenpark Amersfoort
 Otter met sneeuwpop in Dierenpark Amersfoort Otter met sneeuwpop in Dierenpark Amersfoort | Foto: Dierenpark Amersfoort

 Wolf in de sneeuw in Dierenpark Amersfoort Wolf in de sneeuw in Dierenpark Amersfoort | Foto: Dierenpark Amersfoort


15.39 uur   Geen trainingen vandaag
De velden in de regio zijn wit en bij de meeste sportclubs zijn de trainingen wel afgelast.

 Geen voetbal en hockey bij Kampong Geen voetbal en hockey bij Kampong | Foto: Kampong Voetbal15.29 uur   De scholen zijn uit: tijd voor sneeuwpret!
 Sneeuwballen gooien na school in Utrecht Sneeuwballen gooien na school in Utrecht | Foto: Guus Teunissen

 Sneeuwpret in het Griftpark. Sneeuwpret in het Griftpark. | Foto: Wim Horst


15.11 uur   Glad op de weg
Er wordt flink gestrooid, maar her en der is het wel glad op de weg. In Oudewater, bij Montfoort en in Soest schoven auto's van de weg en soms zelfs in de sloot. Bij onderstaande auto in Soest was de bestuurder trouwens in geen velden of wegen te bekennen.

 Auto in de sloot in Soest. Auto in de sloot in Soest. | Foto: Caspar Huurdeman


15.02 uur   Zo k-k-k-oud


14.25 uur   Weinig problemen op het spoor
Een NS-woordvoerder laat weten dat het rustig is op het spoor. "Er zijn geen grote incidenten en we zien dat reizigers goed voorbereid op pad gaan. Het is nu afwachten hoe erg het nog gaat sneeuwen vandaag."


13.58 uur   Steeds meer ongelukjes
Er komen steeds meer meldingen van ongevallen op de wegen. Op de A12 ging het bijvoorbeeld mis bij de Meern. Rijkswaterstaat waarschuwt nog maar eens om toch vooral voorzichtig te blijven rijden. Ook is het soms al filerijden op snelwegen.

 Filerijden op de A28. Filerijden op de A28. | Foto: RTV Utrecht / Hanneke Sikkes13.44 uur   Code rood bij de Dom
Een mooi stukje huisvlijt uit onze postbus. Code rood, schrijft Frits Stooker uit Maarssen vanaf zijn vakantie-adres. "Hier in Oostenrijk leven we met jullie mee, we hopen dat jullie die enorme sneeuwval goed doorkomen." 

 Code Rood bij de Dom. Code Rood bij de Dom. | Foto: Frits Stooker


13.11 uur   Vooralsnog levert de sneeuw in Utrecht vooral mooie plaatjes op
 De Oudegracht kleurt voorzichtig wit rond het middaguur. De Oudegracht kleurt voorzichtig wit rond het middaguur. | Foto: Nina van Oostrum

 Sterrenwacht in de sneeuw Sterrenwacht in de sneeuw | Foto: Iris Tasseron
12.43 uur   Politie Stichtse Vecht heeft ook wel lol met de sneeuw12.27 uur   De helft van Nederland is wit
Ruim de helft van Nederland heeft intussen te maken met sneeuwval, meldt Buienradar. Op de website Rijkswaterstaatstrooit.nl is live te zien is waar de strooiwagens rijden om de sneeuw en de gladheid aan te pakken. Inmiddels is vandaag al meer dan 3 miljoen kilo zout gestrooid. Ondertussen gaan ook sneeuwschuivers de weg op.12.03 uur   Ondertussen op Twitter ...
Op Twitter wordt inmiddels behoorlijk de draak gestoken met alle voorspellingen over de problemen door de sneeuwval.
11.55 uur   Schaatsen in de sneeuw op het Leersumse veld


11.18 uur   In de stad Utrecht zijn de strooiwagens de weg op gegaan


10.50 uur   Sneeuw!
In Utrecht is de eerste sneeuw gevallen.10.02 uur   Ochtendspits viel mee
Op de wegen was het in de ochtendspits aanmerkelijk minder druk dan gebruikelijk. De ANWB noteerde omstreeks 09.00 uur ongeveer 80 kilometer file, terwijl dat meestal 200 kilometer is.

"Waarschijnlijk hebben sommige mensen op basis van de weersverwachting hun conclusies getrokken en zijn ze niet de weg opgegaan", aldus een woordvoerder van de ANWB.

 Het sneeuwt! Ook bij ons. Het sneeuwt! Ook bij ons. | Foto: RTV Utrecht / Sander van Barneveld

 Wie durft? Vinkeveense plassen. Wie durft? Vinkeveense plassen. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

 Sneeuw in de bossen bij Austerlitz. Sneeuw in de bossen bij Austerlitz. | Foto: RTV Utrecht / Rob van Dijk

 Sneeuw in de Amelisweerd Sneeuw in de Amelisweerd | Foto: Steef Bouwman

 Er waren nauwelijks problemen op het spoor vanochtend. Er waren nauwelijks problemen op het spoor vanochtend. | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -