Zieke bomen Amelisweerd geïnspecteerd: "Behoorlijk aantal wordt gekapt"

Het wandelpad op landgoed Amelisweerd.
Het wandelpad op landgoed Amelisweerd. © RTV Utrecht / Steef Bouwman
UTRECHT - Inspecteurs van de gemeente Utrecht keuren vandaag de bomen langs een wandelpad op landgoed Amelisweerd. Veel bomen zijn gevaarlijk omdat ze kunnen omvallen. De slechte exemplaren langs het wandelpad krijgen een roze kenmerk en worden later gekapt. Vermoedelijk gaat het om 100 tot 150 bomen.
Veel essen kampen met een nieuwe schimmelinfectie waar nog geen behandeling voor is. Het gevolg is dat ze op het wandelpad kunnen belanden. "Als je een boom van 25 meter op je hoofd krijgt? Daar krijg je last van", zegt natuurbeheerder Hermen van de Wardt. Hij benadrukt dat er alleen bomen worden gekapt in het gebied waar mensen lopen.
Het bospad werd gisteren al afgesloten voor bezoekers. Op deze manier hoopt de gemeente op korte termijn ongelukken te voorkomen. De slechte bomen langs het wandelpad worden naar verwachting aan het einde van de week gekapt.
Zieke bomen Amelisweerd geïnspecteerd: "Behoorlijk aantal wordt gekapt"

ZIEKTE

De ziekte bij de essen is al lange tijd een probleem. De infectie komt uit Oost-Europa en wordt door heel Nederland opgemerkt. De gemeente Utrecht houdt rekening met het afsterven van 80 tot 90 procent van de essen in de stad. De boom is namelijk de meest voorkomende boom in de stad.
Utrecht heeft in totaal 160.000 bomen binnen de gemeentegrenzen staan. Zo'n vijftien procent van de bomen is een es.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.